Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Viisi vinkkiä esiintymisjännitykseen

Esiintymisjännitys on luonnollinen reaktio, joka johtuu usein epävarmuudesta ja pelosta epäonnistua. Monelle meistä tilanne, jossa olemme huomion keskipisteenä, voi aiheuttaa voimakasta stressiä, ja tämä stressi kumpuaa usein tarpeesta onnistua täydellisesti. Tässä muutama vinkki esiintymisjännitykseen – se on mahdollista ottaa haltuun ja käyttää voimavarana.

Vaikka olenkin ollut esiintymislavoilla jo noin 15 vuotta, jännitys on edelleen mukana joka kerta, kun astun yleisön eteen. Muistan, kuinka ensimmäiset esiintymiseni aiheuttivat minulle niin voimakasta jännitystä, että saatoin hermoilla jopa kaksi viikkoa ennen keikkaa. Nykyään suhtautumiseni on muuttunut – otan jännityksen vastaan ystävänä, joka muistuttaa minua siitä, että se mitä teen, on tärkeää. En enää huolestu jännittämisestä, vaan siitä, jos en tunne sitä lainkaan, sillä silloin tiedän, etten ole täysin keskittynyt.

Tässä muutama vinkki esiintymisjännitykseen – se on mahdollista ottaa haltuun ja käyttää voimavarana.

1. Ymmärrä jännityksen tausta

Esiintymisjännitys on luonnollinen reaktio, joka johtuu usein epävarmuudesta ja pelosta epäonnistua. Monelle meistä tilanne, jossa olemme huomion keskipisteenä, voi aiheuttaa voimakasta stressiä, ja tämä stressi kumpuaa usein tarpeesta onnistua täydellisesti. Kun ymmärrämme, että jännitys on osa inhimillistä kokemusta, se auttaa meitä suhtautumaan siihen lempeämmin. Yksi keino lieventää tätä jännitystä on hyväksyä se osana normaalia valmistautumisprosessia. Kun tiedostat, että jännitys on merkki siitä, että tilanne on sinulle tärkeä, se voi auttaa kääntämään sen voimavaraksi.

2. Valmistaudu huolellisesti

Yksi tehokkaimmista tavoista vähentää jännitystä on huolellinen valmistautuminen. Kun tunnet materiaalisi läpikotaisin, itseluottamuksesi kasvaa, ja tämä heijastuu suoraan esiintymiseesi. Jos olet puhumassa suurelle yleisölle, harjoittele esitystäsi useita kertoja etukäteen. Voit myös simuloida esiintymistilannetta vaikka ystävien tai kollegoiden edessä. Tämä auttaa sinua saamaan palautetta ja parantamaan esitystäsi ennen varsinaista tilaisuutta. Hyvä valmistautuminen antaa sinulle mielenrauhan ja vähentää epävarmuuden tunnetta, joka usein ruokkii jännitystä.

3. Keskity hengitykseen ja kehonhallintaan

Jännitys vaikuttaa usein fyysiseen olemukseemme – sydän lyö nopeammin, kädet saattavat täristä ja hengitys muuttuu pinnalliseksi. Tässä vaiheessa on tärkeää keskittyä hengitykseen ja kehonhallintaan. Syvä ja rauhallinen hengitys auttaa rentoutumaan ja tuo mielen takaisin nykyhetkeen. Yksinkertainen harjoitus, kuten hengittämällä syvään nenän kautta, pidättämällä hengitystä muutaman sekunnin ja sitten hitaasti uloshengittäen suun kautta, voi tehdä ihmeitä. Tämän lisäksi voit kokeilla erilaisia rentoutumisharjoituksia, kuten vaiheittaista lihasrentoutusta, jossa jännität ja rentoutat lihasryhmiä yksi kerrallaan.

4. Muuta ajattelutapaasi

Monesti jännityksen syynä ovat negatiiviset mielikuvat ja ajatukset siitä, miten esiintyminen tulee menemään. Sen sijaan, että keskitymme mahdollisiin epäonnistumisiin, voimme pyrkiä tietoisesti muuttamaan ajattelutapaamme. Mieti, mitä voisit saavuttaa onnistuneella esiintymisellä ja miten se voi viedä sinua eteenpäin urallasi. Visualisoi itsesi puhumassa sujuvasti ja vakuuttavasti. Positiivinen visualisointi ja itselle rohkaisevien viestien toistaminen voivat olla voimakkaita työkaluja, jotka auttavat suoriutumaan paremmin.

5. Hyväksy epävarmuus ja luota itseesi

Vaikka valmistautuisit kuinka hyvin tahansa, jokaisessa esiintymistilanteessa on aina mukana jonkin verran epävarmuutta. Esiintyessäni mentalistina ja taikurina olen tottunut siihen, että mitä tahansa voi tapahtua. Olen kuitenkin asennoitunut epäonnistumiseen osana esitystä ja kun tiedostan selvinneeni tähän asti vuosien varrella tapahtuneista mokailuista huolimatta, voin luottaa siihen, että pystyn hallitsemaan tilanteen vaikkei kaikki aina menisikään suunnitellusti. Olisi hyvä muistaa, ettei yleisö ole vihollinen, vaan useimmiten sinua tuijottavat silmäparit ovat kiinnostuneita ja myötätuntoisia. Suurin osa viestinnästä tapahtuu kuitenkin ns. rivien välissä. Aistimme esiintyjän asenteen ja jos se on rennon hyväksyvä, asettaudumme usein esiintyjän puolelle - tapahtui esityksessä mitä tahansa. Keskity siihen mikä on tärkeää: viestin välittämiseen ja yhteyden luomiseen yleisöön.

Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

polttoainetta itsekurille 🌿

Uusien rutiinien omaksuminen ja uhrausten tekeminen on helpompaa, kun ymmärtää niiden perimmäisen vaikutuksen. Salaatin valitseminen pizzan sijaan on helpompaa, jos ei pelkästään unelmoi kireämmästä kropasta, vaan tietää kevyemmän olotilan parantavan elämänlaatua laajemmin ja pidemmällä tähtäimellä. Toisenlaisella asenteella tehty uhraus ei riistä, vaan palkitsee.

Hyötyjen ajattelu itsekurin polttoaineena on tehokkaampaa kuin itsensä ruoskinta.

Esimerkiksi, jos tavoitteeni on pudottaa painoa ja menen lounaalle ajatellen vain mielikuvaa hoikemmasta vartalosta, motivaatio todennäköisesti pettää. Sen sijaan, jos olen tutkinut päätökseni taustalla olevia syitä syvemmin, minun on helpompi tehdä terveellisiä valintoja. On helpompaa tehdä vaikeita päätöksiä, kun tietää uhrautumisen taustalla olevat perimmäiset syyt.

Salaatin valitseminen pizzan sijaan on helpompaa, jos ei pelkästään unelmoi kireämmästä kropasta, vaan tietää kevyemmän olotilan parantavan elämänlaatua laajemmin ja pidemmällä tähtäimellä.

Uusien rutiinien omaksuminen ja uhrausten tekeminen on helpompaa, kun ymmärtää niiden perimmäisen vaikutuksen.

Perimmäisiä syitä voi etsiä kysymällä itseltään syventäen: miksi?

▪️ Haluan ottaa pizzan sijaan salaattia. Miksi?

▪️ Koska haluan elää terveellisemmin. Miksi?

▪️ Koska haluan nauttia elämästä enemmän. Miksi?

▪️ Koska kevyempänä ja hyvinvoivana jaksan nauttia elämästä. Miksi?

▪️ Koska haluan saada elämästä enemmän irti. BINGO!

Mitä syvemmälle pääset, sitä parempia syitä saat perustelemaan vaikeita valintoja. Tällä asenteella tehty uhraus ei riistä, vaan palkitsee.


Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Kohtaamisia huippumentalistien parissa

Pääsin kesäkuun lopulla osallistumaan ensimmäistä kertaa Meeting of the Minds -kongressiin. Tapahtuman järjestää Psychic Entertainers Association, jonka noin kahtasataa jäsentä yhdistää sitoutuneisuus ja omistautuminen psyykkisen viihteen eettiseen esittämiseen. Meeting of the Minds (MOTM) järjestettiin tällä kertaa New Mexicon Albuquerquessa.

Pääsin kesäkuun lopulla osallistumaan ensimmäistä kertaa Meeting of the Minds -kongressiin. Tapahtuman taustalla on vuonna 1978 perustettu Psychic Entertainers Association, jota voitaisiin pitää eräänlaisena mentalistien kattojärjestönä. Sen noin kahtasataa jäsentä yhdistää sitoutuneisuus ja omistautuminen psyykkisen viihteen eettiseen esittämiseen. Jäsenistö koostuu monista maailman huippumentalisteista, hypnotisteista ja alaan liittyvien taiteiden tutkijoista; mukana on kokopäiväisiä, osa-aikaisia ja eläkkeellä olevia viihdyttäjiä. Järjestöön pääsemiseksi vaaditaan vähintään kolme täysjäsenen suositus ja ennen valinnan tekemistä hakijaa myös haastatellaan alaan liittyen. Olen järjestön kautta aikain neljäs suomalaisjäsen. Itseni lisäksi aktiivisia nykyjäseniä Suomesta ovat myös kongressiin lähteneet Pete Poskiparta sekä Jose Ahonen.

Meeting of the Minds (MOTM) järjestettiin tällä kertaa New Mexicon Albuquerquessa, paahtavassa keskikesän helteessä. Tapaamisen pitopaikkana oli Marriott Pyramid North -hotelli ja sen kongressitilat. MOTM järjestetään siis vuosittain ja aina jonkun jäsenen organisoimana. Kaupunki määräytyy jäsenistön sijainnin mukaan ja aavistelimme jo ennen kongressia Albuquerquen olleen hankala monelle jenkillekin pelkän sijaintinsa perusteella. Meille sijainti ei ollut haaste, reissuun lähtiessään sitä jo sopeutui kuitenkin ajatukseen siitä, että seuraavat 24 tuntia vietettäisiin matkan päällä, kävi miten kävi.

Kaupunkina Albuquerque oli melko haastava. Kuumuuden takia ulkona ei kahden ensimmäisen päivän aikana voinut käydä käytännössä aamupäivän jälkeen. Ensimmäisen aamun kävelyreissu keskeytyi puoli yhdeltätoista noin 35 lämpöasteen lukemissa. Kuumuus ja valtavat etäisyydet tarkoittivat käytännössä sitä, että joka paikkaan oli mentävä taksilla, tässä tapauksessa Uberilla. Haluat kauppaan, ota uber. Haluat kaupasta jonnekin muualle, taas Uber. Vain aivan kaupungin ydinkeskusta ja vanhan kaupungin alue vaikuttivat sellaisilta, että niissä olisi ollut katseltavaa pidemmäksikin aikaa. Viikko menikin ns. täsmäiskuja tehden ja Uber-kuskeille rallienglantia sönköttäen. Laajalle levinnyt infra ja pitkin laaksoa levittäytyneet asuinalueet olivat erään kuskin mukaan tyypillistä New Mexicoa, hyvä vinkki mahdollisia tulevia reissuja varten.

Jaoimme Josen kanssa saman hotellihuoneen ja viikko vierähtikin alan koukeroista jutellen ja uusia juttuja suunnitellen. Itselle kongressin tärkeintä antia oli päästä tutustumaan alan kansainvälisiin huippunimiin. Oli innostavaa päästä keskustelemaan alan huippujen kanssa täysin heidän vertaisenaan, ilman kukkoilua tai ylimääräistä pätemistä. Luennoilla istuessa tajusin myös miten paljon "mielten miitissä" meno erosi taikureille suunnatuista koulutuspäivistä. Ensinnäkin, kenelläkään ei ollut korttipakkaa. Korttitemppuja ei arvostettu, koska korteilla on harvoin tarttumapintaa normaaliin ihmiseen. Voi olla vaikuttavaa demonstroida ajatusten lukemista pelikortteja apuna käyttäen (jota myös itse teen), mutta huomasin jo ensimmäisen päivän aikana, että huomiota kiinnitettiin erityisesti katsojan kokemukseen. Henkilökohtaisen kokemuksen nähtiin viestittyvän tehokkaammin katsojien omia ajatuksia tulkiten, ilman että siihen liitetään esine, joka monesti yhdistetään pelaamiseen ja huijaamiseen. En ollut koskaan ajatellut asiaa tältä kantilta.

Luentojen aiheet vaihtelivat luennoitsijasta riippuen. Mieleeni jäi luento takavuosien psyykikko David Hoy'sta sekä siitä, miten rakentaa itselle toimivampia close up-efektejä tai vaikka kokonainen teatterishow. Luennot antoivat valtavasti ajateltavaa ja sekaan mahtui onneksi myös monta leuat lattiaan tiputtanutta efektiä!

Erityisen ylpeä olin myös Josen ja Peten luennoista ja esiintymisistä jenkkiyleisön edessä. Josen luento käsitteli avustajan päässä todeksi muuttuvaa näkymätöntä köyttä, Pete sen sijaan kertoi täysiä saleja myyneestä Maagikot-kiertueesta. Iltaesityksissä molemmat vetivät myös timanttiset esitykset ja illallisilla jutellessa monet kehuivat miten kaukaa me olimme paikalle viitsineet saapua, "Now, that's some dedication!", kuten eräs pöytäseurueesta kommentoi.

Suurin ajatus reissun jälkeen on se, että tasoa pitää nostaa entisestään.

Toive omasta teatterikiertueesta nytkähti Josen kanssa käytyjen keskustelujen innoittamana isosti eteenpäin ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, tuleva vuosi 2025 tulee olemaan isojen projektien vuosi!

Kiitos Pete ja Jose matkaseurasta ja erityisesti koko P.E.A. hienosti järjestetystä ja ajatuksia avartaneesta kongressista.

See you guys next year!

Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Piin tuhat desimaalia muistiin, osa 2

Salaisuus yliluonnolliseen muistiin, osa 2. Opettelin vuonna 2012 ulkoa piin tuhat ensimmäistä desimaalia, vain kahdessa viikossa. Kerron tekstissä miten muistitekniikat pohjimmiltaan toimivat. Muistitekniikat hyödyntävät meissä kaikissa olevaa luontaista kykyä painaa mieleen visuaalisia kuvia ja nyt myös sinulla on mahdollisuus oppia muistamaan MITÄ TAHANSA.

Teksti on jatkoa alustukselle, jonka voit lukea täältä. Käyn seuraavassa läpi vaiheet, joiden avulla opettelin ulkoa piin tuhat desimaalia kahdessa viikossa.

Tuhat desimaalia muistiin

Esittelen työvaiheet yksinkertaistettuna ja lyhyesti. Prosessi on monivaiheinen ja varsinkin sen alussa tapahtuva valmistelutyö oli ajaa minut epätoivon partaalle. Tuhannen desimaalin opettelu on kuitenkin tehtävissä ja jos mielenkiintoa löytyy, haastan myös sinut kokeilemaan tätä menetelmää. Väitän, että saisin lähes kenet tahansa muistamaan Piin sata ensimmäistä desimaalia viidessätoista minuutissa. Rohkeat ottakoot yhteyttä!

Ok, let's go!

Vaihe 1: Määrittele numeroille oma vokaali & konsonantti

Älä kysy miksi, asia kirkastuu vaiheessa kolme. Listaa itsellesi numerot 0-9 ja kirjoita niiden viereen sekä joku vokaali, että konsonantti. Saat päättää itse mitä vokaaleja ja konsonantteja käytät, suosittelen käyttämään apuna logiikkaa ja visualisointia.

1 voi olla I ja T.

2 = Ä ja N (n-kirjaimessa on KAKSI pystyviivaa, logiikka & visuaalisuus)

3 = E ja M (3 pystyviivaa, E on kuin peilikuva kolmosesta)

Jatka samaan malliin muidenkin kanssa ja totea myöhemmissä vaiheissa tehneesi vääriä valintoja ihan kuten minä tein. Palataan tähänkin myöhemmin.

Vaihe 2: Numeroiden jäsentely

Hae netistä piin tuhat ensimmäistä desimaalia ja kopio ne tekstinkäsittelyohjelmaan. Jaa numerot allekkain kolmen numeron sarjoiksi. Ensimmäiset sata desimaalia näyttävät tältä:

14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164 06286 20899 86280 34825 34211 70679

Jäsennettynä lista näyttää tältä:

141

592

653

589

793

238

462

643

383

279

502

884

197

169

399

375

105

820

974

944

592

307

816

406

286

208

998

628

034

825

342

117

067

9...

Vaihe 3: Numerot kirjaimiksi

Muuta jokainen kolmen numeron kokonaisuus kirjaimiksi niin, että ensimmäinen on vastine sen numeron konsonantille, toinen vokaalille ja kolmas konsonantille.

141 = TAT (konsonantti, vokaali, konsonantti)

592 = SYN (konsonantti, vokaali, konsonantti)

jne.

Jatka samaan malliin kaikkien yli KOLMENSADANKOLMENKYMMENENKOLMEN kolminumeroisen kokonaisuuden kanssa ja totea viimeistään silloin, ettei touhussa ole mitään järkeä. Jatketaan silti!

Vaihe 4: Kirjaimet sanoiksi

Muuta jokainen kolmen kirjaimen paketti sanaksi. Et saa muuttaa aiemmin tehtyjä valintoja ensimmäisiksi kirjaimiksi, vaan sinun on keksittävä sana joka sopii ennalta määrättyihin kirjainyhdistelmiin. Kolmen ensimmäisen kirjaimen pitäminen paikallaan on koko jutun pointti, älä siis lisää kirjaimia niiden eteen etkä väleihin, ainoastaan loppuun. Voit venyttää keskimmäistä vokaalia tai jälkimmäistä konsonanttia tarpeen tullen kunhan muistat, että kirjaimet kertovat sinulle piin numerot juuri siinä järjestyksessä kuin ne ilmenevät lukujonossa.

Sekoittaminen = no bueno.

Onnea matkaan. Nyt ymmärrät miksi taustatöiden tekeminen otti suurimman osan koko projektista.

Vedetään hetki happea. Ei tehdä mitään. Mietitään vain.

333,333333 erilaista kolmen kirjaimen sanaparia tarkoittaa vääjäämättä sitä, ettei jokaiselle kirjainmötille ole mahdollista luoda järkevää tai edes järkevältä missään mielessä tuntuvaa sanaa. Työ on kuitenkin vain tehtävä. Olen valitettavasti hukannut vuonna 2012 tehdyn alkuperäistiedoston, joka sisälsi jokaisen keksimäni sanan mitä hulluimmillekin kolmen kirjaimen kombinaatioile. Kiukkuinen shift+delete on ymmärrettävää näin päättömän projektin päätteeksi. Helppojen sanojen kohdalla itse muistaminen (joka tulee vastaan hetken kuluttua) tuntui kuitenkin lastenleikiltä. Prosessi ottaa aikaa ja vaatii mielikuvitusta, mutta luota minuun, itse muistaminen muuttuu kyllä helpoksi ja palkitsee tekijäänsä monin verroin.

Vaihe 5: Muistireittien luominen

Luo tarvittava määrä muistireittejä. Jokaiselle muistipisteelle tallennetaan aina kaksi sanaa, eli yhteensä 6 numeroa. Jos luot jokaiselle muistireitille 16 pistettä eli tallennuspaikkaa, pääset lähelle tuhatta jo kymmenellä reitillä. Reitti voi olla siis esimerkiksi matka kotoa töihin. Reiteistä lisää tekstin ensimmäisessä osassa. Reitti voi kulkea myös kotonasi tai missä tahansa paikassa minkä tunnet ja minkä voit visualisoida mielessäsi. Voit mielessäsi kulkea huoneesta huoneeseen ja päättää mikä paikka on milloinkin niin mieleen jäävä, että sinne kannattaa tallettaa satunnaisia mielikuvia luomistasi sanahirviöistä. Vaihe kuulostaa tylsältä, mutta on ensimmäinen itse muistamiseen liittyvä prosessi, ja tärkeä osa numeroiden mieleen painamiseen liittyvää kuvittelua.

Kirjoita reitit paperille. Käy jokaisen listan tallennuspaikat läpi useita kertoja.

Päätä myös missä järjestyksessä reitit tulevat. Jos tallennat ensimmäiset 96 numeroa eli 16 sanaa kotiisi ja seuraavat lenkkipolkusi varrelle, et voi itse muistamisen aikana hypätä kotoasi työpaikalle ettei numerosarja katkea. Luo siis reitit ja pisteet ja päätä missä järjestyksessä reittejä käytetään.

Työlästä? Tiedän.

Vaihe 6: Koe euforiaa ja ala muistamaan asioita!

Niille hulluille, jotka ovat vielä tässä vaiheessa mukana, tässä pieni läpikäynti:

  1. Muutit numerot konsonanteiksi ja vokaaleiksi. Osaat ne vaikka unissasi

  2. Listasit numerosarjan kolmen numeron paketeiksi

  3. Muunsit numerot konsonanteiksi ja vokaaleiksi

  4. Muutit kirjaimet sanoiksi

  5. Loit loistavia ja mieleenjääviä muistireittejä ja painoit ne mieleesi.

Nyt tulee aika laittaa opittu testiin ja kokeilla miten tehokkaasti tämä muistamisen menetelmä toimii, vaikka edessä onkin mahdottomalta näyttävä tuhannen satunnaisen numeron muistaminen.

Ota eteesi ensimmäisenä tuleva muistireitti. Katso kahta ensimmäistä sanaa ja tallenna ne ensimmäiseen muistipisteeseen. Oma ensimmäinen reittini kulki lapsuudenkodistani läheisen R-kioskin videohyllylle. Tallensin ensimmäiseen pisteeseen (varasto) kaksi ensimmäistä sanaa, tatti ja syntikka. Kuten sanottua, mitä hullunkurisempi ja oudompi mielikuva, sen parempi. Koska tallennamme kaksi sanaa, meidän on myös tiedettävä 100% varmuudella kumpi niistä tulee ensin, joten;

Ensimmäisenä tallennettava sana (hahmo, esine) TEKEE aina jotain toiselle sanalle.

Tässä tapauksessa TATTI soittaa SYNTIKKAA (TAT eli 141 ja SYN eli 592)

Jatka samalla logiikalla läpi jokaisen muodostamasi reitin, tallentaen jokaiselle muistipisteelle aina kaksi seuraavaa sanaa. Siirry reitiltä toiselle ennalta määrätyssä järjestyksessä. Liian työlästä? Tiedän.

Mutta. Myös palkitsevaa.

Itse muistamistyö on ainakin omasta mielestäni antoisaa. Ulkopuolisesta se näyttää siltä, etten tee mitään, mutta päässäni muodostuu lukematon määrä hauskoja ja absurdeja mielikuvia sanoista ja esineistä ja jokaisen reitin läpi käyminen on kuin muistelisi mitä unessa tapahtui.

Finaalivaihe: numeroiden ulkoa luetteleminen

Numeroiden muistista luetteleminen on yksinkertaista. Laitat silmäsi kiinni, palaat ensimmäisen reittisi ensimmäiseen pisteeseen ja tulkkaat kuulijoille sen, mitä muistipisteellä olevat sanat sinulle kertovat. Kuten sanoin, kukaan ei ole täällä opettelemassa numeroita vaan tarinoita. Jos näet tatin ja syntikan, tiedät vaistomaisesti että kyseessä on 1 4 1 ja 5 9 2. Kirjaiminen tulkkaaminen numeroiksi reaaliajassa ottaa aikansa, mutta muuttuu automaattiseksi käydessäsi reittejäsi läpi. Luota minuun, tunne on aika maaginen. Tässä allekirjoittanut luettelemassa ensimmäiset sata desimaalia vuonna 2018. Sain palautettua reitin mieleeni muutamassa minuutissa kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Mitä sitten?

Kuten Studio Julmahuvin Nukkumistempaus -sketsissä, myös tuhannen desimaalin ulkoa opettelussa on kyse lähinnä pätemisestä. Itsellä oppimisen motivaationa oli halu testata muistitekniikoita äärimmilleen, mitään järkevää syytä en numeroiden ulkoa opettelussa näe. Jos joku kuitenkin näkee vaivakseen suoriutua samanlaisesta urakasta, en voi muuta kuin toivottaa tsemppiä haasteeseen!

Kiitos!


Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Piin tuhat desimaalia muistiin, osa 1

Salaisuus yliluonnolliseen muistiin. Opettelin vuonna 2012 ulkoa piin tuhat ensimmäistä desimaalia, vain kahdessa viikossa. Kerron tekstissä miten muistitekniikat pohjimmiltaan toimivat. Muistitekniikat hyödyntävät meissä kaikissa olevaa luontaista kykyä painaa mieleen visuaalisia kuvia ja nyt myös sinulla on mahdollisuus oppia muistamaan MITÄ TAHANSA.

Onko olemassa helppoja tapoja oppia satunnaisia ja abstrakteja asioita niin, että muistaminen vaikuttaa yliluonnolliselta? Onko mahdollista oppia korttipakka alle 13 sekunnissa. Kyllä. Tai muistaa vartin aikana lueteltuja satunnaisia sanoja yli 330 kappaletta? Jälleen kyllä. Tai samassa ajassa muistaa satunnaisia nimiä ja kasvoja yli 220? Abso-fucking-lutely.

Vuonna 2012 hurahdin muistitekniikoiden mielenkiintoiseen maailmaan. Lueskelin aiheesta useita kirjoja ja päätin lopulta ottaa yhteyttä norjalaiseen muistimestariin, Oddbjørn By´hyn. Yhteydenpito käynnistyi vauhdikkaasti ja jo muutaman kuukauden viestittelyn jälkeen istuin lentokoneessa matkalla Osloon, valmiina ottamaan oppia tältä ennätyksiä rikkoneelta muistitekniikoiden mestarilta.

Päivä Oddbjørnin seurassa oli silmiä avaava ja hämmentävä.

Silmiä avaava siksi, että tajusin miten yksinkertaisista tekniikoista oli kyse, ja hämmentävä siitä syystä, ettei tekniikoista puhuttu yleisesti enemmän. Miksei minulle opetettu tätä koulussa? Reissun aikana käsitykseni muistamisesta muuttui täysin ja kotiin palattuani halusin testata oppimaani venyttäen henkisen kapasiteettini äärimmäisyyksiin asti.

Päätin opetella ulkoa piin tuhat ensimmäistä desimaalia, kahdessa viikossa.

Mistä on kyse?

Yleensä muistista puhuttaessa sorrumme yleistyksiin. Meillä on joko mielestämme hyvä muisti, tai sitten sitä ei ole ollenkaan. Satunnaista tietoa mieleensä tankkaavat muistimestarit eivät kuitenkaan ole yli-ihmisiä, he ovat vain opetelleet oikean tekniikan painamaan mieleensä valtavia määriä informaatiota. Muistamisprosessia helpotetaan käyttämällä hyväksi ihmismielen luontaista kykyä luoda mielikuvia.

Tehdään testi. Mieti reittiä kotoasi joko työpaikalle tai kouluun, tai minne tahansa mihin kuljet päivittäin. Minkälaisia yksityiskohtia pystyt reitin varrelta muodostamaan? Saatat muistaa rappukäytävän ja eteisaulan infotaulun, muistat miltä ulko-oven takana näyttää ja kykenet helposti myös palauttamaan mieleesi lukemattomia detaileja liikennemerkeistä monumentteihin ja patsaisiin, rakennuksista risteyksiin, ilman sen suurempaa vaivaa. Tapamme tallentaa tietoa perustuu rakentamalla automaattisesti yksityiskohtaisia karttoja monimutkaisista ympäristöistä.

Muistitekniikoiden taika piilee tämän kyvyn hyväksikäyttämisessä.

Homman juoni lyhyesti sanottuna: uusi tieto tallennetaan johonkin jo tunnettuun.

Ennen tallentamista tiedosta itsestään on tehtävä mielenkiintoinen. Satunnaisia lukuja päntätessä en kuvittele numero kuutosta stop-merkin päälle, vaan minun on luotava myös siitä jotain sellaista, joka virittää mielikuvitukseni valloilleen ja joka samalla helpottaa sen muistamista. Kuvitteellisen ostoslistan painaminen mieleen onnistuu esimerkiksi näin;

  • mieti montako tuotetta ostat, tässä tapauksessa vaikka 10

  • kuvittele kauppa jonne olet menossa ja päätä kymmenen eri paikkaa, mihin aiot tallentaa listasi artikkelit

  • käy muistireitti läpi jotta se on sinulle selkeä ENNEN tavaroiden mieleen painamista

  • tallenna jokaiselle muistipisteelle yksi ostoslistan tuote ja tee mielikuvasta mahdollisimman hersyvä

Voilà, olet juuri käyttänyt tehokasta muistitekniikkaa!

Kaupan ovien avautuessa voit kuvitella liukuovien tilalle jättimäiset kurkut. Portit ovat muuttuneet rasvaa tihkuviksi grillipihveiksi, palvelutiski on valmistettu kokonaan juustosta jne.

Tee mielikuvista absurdeja ja älyttömiä. Anna niiden olla jopa härskejä jos siltä tuntuu. Kuvittele kaikilla aisteilla, mieti miltä juustoinen palvelutiski tuntuu ja tuoksuu. Tällä tavoin on mahdollista muistaa myös abstrakteja asioita, kuten numeroita.

Ennen muistamista on rakennettava reitit, joille tallennettava tieto tallennetaan. Sen jälkeen pitää muuttaa numerot sellaisiksi, että ne painuvat mieleen. Piin ulkoa opettelussa tämä oli selkeästi se työläin vaihe, vieden kahden viikon prosessista helposti yli 60 prosenttia. On tärkeää muistaa etten missään vaiheessa painanut mieleeni numeroita vaan mielikuvia. Sukelletaan syvemmälle.

Pitkien numerosarjojen opettelu

Kuten todettua, se mitä muistetaan, on oltava mielessä selkeänä ja visuaalisena. Pelikortteja ulkoa opetteleva ei toista mielessään korttien nimiä, vaan saattaa luoda muistireitilleen mielikuvia hahmoista ja niiden tekemistä toiminnoista. Jos haluaisin opetella ulkoa pelikortteja, loisin jokaiselle kortille hahmon. Padat voisivat olla historiasta tuttuja miehiä, hertat naisia, ruudut sarjakuvahahmoja ja ristit ihmisiä jotka tunnen henkilökohtaisesti. Jokaiselle hahmolle luotaisiin myös toiminto. Jos pata jätkä on Tiger Woods, hänen toimintonsa voisi olla golfpallon lyöminen. Michael Jackson tekee moonwalkia, Michael Jordan (tässä tapauksessa pata 10) donkkaisi koripalloa ja niin edelleen. Kun esivalmistelut on tehty ja jokaista korttia katsoessani tietäisin sekä kortin hahmon että toiminnon, voisin alkaa testaamaan itse ulkoamuistamisen prosessia. Jos näen ensimmäisinä kortteina pata jätkän ja pata kympin, tallentaisin muistireittini ensimmäiseen pisteeseen Tiger Woodsin donkkaamassa koripalloa. Tämä selkeä ja visuaalinen mielikuva kertoisi minulle välittömästi kyseessä olleen pata jätkän ja pata kympin ja pystyisin samalla tallentamaan yhteen muistipisteeseen ja yhdellä mielikuvalla kaksi pelikorttia.

Makes sense? Sitä minäkin.

Lue toinen osa täältä.

Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Näin lisäät merkityksellisyyttä elämääsi

Harva meistä tietää intuitiivisesti mitä haluaa elämällään tehdä. Haasteet työelämässä, parisuhteessa tai vapaa-ajan vietossa voivat hallita ajattelua niin paljon, ettei enää pysty nauttimaan elämästä samalla tavoin kuin aiemmin. Alla työkalu herättämään ajattelua uusien asioiden ja mielenkiinnon kohteiden tarkasteluun ja tutkimiseen.

Harva meistä tietää intuitiivisesti mitä haluaa elämällään tehdä. Haasteet työelämässä, parisuhteessa tai vapaa-ajan vietossa voivat hallita ajattelua niin paljon, ettei enää pysty nauttimaan elämästä samalla tavoin kuin aiemmin. Alla työkalu herättämään ajattelua uusien asioiden ja mielenkiinnon kohteiden tarkasteluun ja tutkimiseen. Teksti on osa pidempää kokonaisuutta, jonka kirjoitin vuonna 2023 ilmestyneeseen kirjaani Kaikesta huolimatta - mentalistin ohjeita hyvään oloon. Jos teksti miellyttää ja haluaisit tutustua ajatuksiini tarkemmin, helpoin tapa tilata kirja on laittaa siitä viestiä minulle osoitteeseen tommi@viikinkoski.fi 

Lähetän kirjan sinulle muutamassa päivässä - nimmarilla varustettuna!

Tänään siis aiheena mielenkiinnonkohteiden tutkailu ja merkityksellisten asioiden lisääminen arkeen:

  1. Kirjoita ylös jokainen asia, joka kiinnostaa sinua.

Oma listani voisi näyttää vaikka tältä: mentalismi, luennointi, perheen kanssa touhuaminen, kalastaminen, bjj ja kirjoittaminen.

  1. Valitse yksi asia, joka tuntuu hyvältä. 

Missä asiassa sallit itsellesi täydellisen epäonnistumisen? Valitse ensi alkuun vain yksi, ilman suurempaa painetta. Tarkoitus ei ole tehdä tätä asiaa lopun elämää.

Nyt sinulla on teema, aihe, suuntaviiva. Oletan, että tämä asia on todella sellainen, joka sinua kiinnostaa. Jos ei ole, käy listasi uudelleen läpi ja koita löytää sellainen. 

Seuraa paras vaihe: keskity tämän asian tekemiseen seuraavat 30 päivää.

Kuulit oikein. Ei selityksiä, vain teot merkitsevät. Käytä seuraavat 30 päivää tehden tätä asiaa joka päivä. Tutustu siihen. Ota selvää, miltä sen tekeminen oikeasti tuntuu. Herättele itseäsi sen suhteen, onko asian tekeminen ihan oikeasti mieluisaa tai täydellistä vain unelmissasi. Käytä joka päivä haluamasi aika sen selvittämiseen, saattaisiko tämä asia olla uusi intohimosi. 

Jos kuvittelet tämän olevan ajanhukkaa, mieti uudestaan. Ensinnäkin, lähdit tilanteesta, jossa intohimo oli kadoksissa. 30 päivää myöhemmin olet joko löytänyt sen tai huomannut melko varmasti, mikä se ei ole. Ei siis ole väliä, vaikka valinta tuntuukin väärältä. Palaa takaisin listaasi, ja tee tarvittavat muutokset. Toista sama prosessi alusta: valitse mielenkiinnon kohde, ja ryhdy toimeen. On myös kolmas vaihtoehto, ja se on olla valitsematta. Tosin tekemättä mitään et saa myöskään mitään aikaiseksi. Ryhtymällä hommiin ja tekemällä jonkun asian eteen 30 päivää töitä, saat ehkä selvitettyä, mikä sinua ihan oikeasti kiinnostaa. 

Tärkeintä on toiminta.

Väitän jopa, että jos intohimon tai suunnan puute koskee juuri sinua, suurena syynä saattaa olla toimettomuus eli se, että et tee asioita. Valitettavasti myös toimettomuuteen, kuten motivaatioon ja intohimoon, liittyy itseään ruokkiva noidankehä: toimettomuus johtaa hämmentymiseen, joka johtaa pelkoon. Pelko johtaa toimettomuuteen, joka johtaa hämmentymiseen, joka...

Voimme muokata ajattelua toistolla. Jatkuvasta murehtimisesta voi opetella irti. Jos olet negatiivinen, pakota itsesi näkemään myös hyviä asioita. Jos olet epävarma, pakota itsesi tekemään hankalia juttuja välittämättä tunteesta. Tunne ja mielikuva muuttuvat tekemällä asioita toisin päivä toisensa perään. Hyväksymällä jokainen hetki sellaisenaan, pystyy vapauttamaan itsensä tästä ajattelun oravanpyörästä. 

Näiden 30 päivän aikana sinun tehtäväsi olisi keskittyä näkemään pelkkiä tilaisuuksia ja mahdollisuuksia ja tilanteen tullen tarttua niihin kiinni. Leikitään, että olet yrittäjä. Olet juuri laittanut firman pystyyn ja kaipaat lisää asiakkaita. Pyörittelet jatkuvasti mielessäsi skenaarioita liittyen markkinointiin ja kontaktien lisäämiseen, mutta et ole saanut aikaiseksi sen tarkempaa suunnitelmaa. Haasteen tarkoitus on tarkentaa omaa keskittymistä ja huomata asioita, jotka voisivat viedä sinua haluamaasi suuntaan. Toiminnan aloittamiseen liittyvän haasteen tekemisestä oli minulle muutama vuosi sitten valtava apu. Huomasin jo muutaman päivän jälkeen, miten jokaisen tekosyyn takana olikin ollut pelko epäonnistumisesta, eikä mikään ihan aidosti minua estänyt asia. Yhtäkkiä olikin aikaa järjestellä asioita ja saada juttuja aikaiseksi. Se, mitä tuolloin kaipasin, ei ollut ulkopuolinen apu vaan rohkeus. En saanut sitä tuolloin muualta, joten uskallus oli pakotettava esiin. Kirjoita ylös, mitä haluat näiden 30 päivän aikana saavuttaa ja anna palaa. Keskity asioihin, jotka ovat oikeasti tavoitettavissa. Teema voi olla vaikka yrityksen näkyvyyden lisääminen. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien alat vain yksinkertaisesti toteuttaa asioita, jotka vievät sinua kohti päämääräsi, rohkeasti ja positiivisella asenteella. 

Voi olla, että olet jo pitkään pohtinut tietyn tempauksen tekemistä? Nyt on vihdoin aika polkaista se käyntiin. Nyt eikä huomenna. Tartu puhelimeen, katsele tutoriaaleja ja kouluta itseäsi, jos se on tarpeen. Tee näiden päivien aikana kaikkesi, jotta saat enemmän aikaan siinä, missä olet jo pitkään viivytellyt. 

Kuukauden teemana voi tietenkin olla mitä tahansa. Voit aloittaa urheilemisen, parantaa unen laatua, korjata välit kavereihisi tai heittää vaikka tikkaa, jos et muuta keksi. 30 päivää on tarpeeksi pitkä aika näyttämään, miten paljon asioita saa aikaiseksi jos vain ryhtyy toimeen. Pitkään jatkuneen tekemättömyyden tai itsetuntoon liittyvien asioiden kanssa painiminen johtaa usein siihen, ettei enää luota itseensä. Tämäntyyppinen haaste voi kuitenkin tarjota meille pieniä onnistumisia, joiden myötä voimme vakuuttua jälleen omista taidoistamme. Tarkoitus on aloittaa pienestä ja edetä omaan tahtiin. Meillä on paha tapa päästää asiat liian pitkälle, ja yrittää korjata liian isoa osaa elämästä kerrallaan. Tämä näkyy hyvin aina uudenvuoden aikaan. Näemme uuden vuoden olevan mainio hetki tuoda esiin se parempi versio itsestämme, ja lupaamme tehdä sen eteen kaikkemme. Tilastojen valossa homma menee kuitenkin puihin jo reilun parin viikon kuluttua. Ongelma on usein siinä, ettemme tähtää tarpeeksi alas. Asetamme siis liian isoja tavoitteita kerrallaan. Kuntosalille ensimmäistä kertaa menevä ei taatusti lataa tankoon kahtasataa kiloa, vaan etenee maltillisemmin ensin pienemmillä painoilla. Mitä järkeä on koittaa muuttaa koko elämäänsä, kun tuskin kykenee pitämään itseään kurissa niiden pienien rutiinien kanssa? Pienet asiat päivittäin tai viikoittain toistettuna voivat tehdä elämään valtavan muutoksen, mutta tunnemme, ettei sellaisten tekemisessä ole mitään hyötyä. “Ei, vaan nyt muuttuu kaikki”, ajattelemme. Mutta ei se mene niin. 

Mikä on pienin mahdollinen asia, mitä toistamalla pääsisit lähemmäksi tavoitettasi?

Minkälaisia asioita teet jo nyt, joiden tekemistä sinun kannattaisi tulevaisuudessa jatkaa?


Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Motivaatiopuheen haasteet: Miksi elämänvinkit ärsyttävät somessa?

Onko elämänvinkkien jakaminen somessa mielestäsi tarpeellista vai turhaa? Miksi ajattelemme usein, että muiden neuvot ovat hyödyttömiä tai jopa loukkaavia? Voisimmeko oppia suhtautumaan niihin avoimemmin, samalla tavoin kuin otamme vastaan neuvoja puusepiltä ja maalareilta? Jättääkö elämänohjeet joskus jäljen, jota emme heti huomaa, mutta joka kantaa hedelmää ajan myötä?

Jälleen kerran tartun mielipiteeseen, johon törmään melko usein somea selatessani. Kyse on ajattelun ohjaamisesta, asioihin ja tilanteisiin reagoimisesta ja ylipäätään siitä, mitä mieltä monet ovat elämänvinkkien jakamisesta sosiaalisessa mediassa.

Eräs tuntemani henkilö otti asiaan kantaa eilen omassa Instagram-tarinassaan. Kritiikin kohteena olivat ihmiset jotka jakavat omissa kanavissaan vinkkejä siitä, miten asioihin tulisi suhtautua. Toisin sanoen, häntä kuvotti ympäripyöreiden elämänohjeiden antajat ja heidän tekemänsä sisältö. Minua näkökulma hieman kummastuttaa.

Ennen kuin pureudun aiheeseen syvemmin on sanottava, että ymmärrän kyllä mistä kritiikki kumpuaa. Olen itsekin jättänyt vinkkien tekemisen vähemmälle juuri siksi, etten halua niitä kertoessani nostaa itseäni muiden yläpuolelle. Vaikka kuinka pitäisin eri filosofien ja ajattelijoiden vinkkejä toimivina ja kokisin saavani niistä itse hyötyä, päässäni kuplii epäilys, ettei videoiden katsoja välttämättä ole valmis vastaanottamaan ajatuksia tai saattaa jopa pitää minua ylimielisenä.

Ja vaikka olen pyrkinyt kertomaan vain vinkkejä joista olen itse saanut konkreettista hyötyä, epäilys, vähättely ja kritiikki on saanut minut hiljentämään tahtia ja muuttamaan tapaani lähestyä aihetta somessa. Ymmärrän lisäksi yleiseen mielipiteeseen vaikuttavan latteuksilta tuntuvien sitaattien jakamisen ja sen, että meidän pitäisi vain "ottaa itseämme niskasta kiinni".

Vinkit voivat toimia joillekin, mutta monimutkaisten asioiden yleistäminen saattaa syystäkin tuntua ärsyttävältä.

En siis kritisoi nyt itse kritiikin antajaa vaan ehkä meihin suomalaisiin syvälle juurtunutta ajattelutapaa keskittyä ongelmapuheeseen.

Miksei asioihin reagoimisesta saa puhua?

Miksi on väärin neuvoa ihmisiä jättämään ulkopuolisista asioista stressaamisen vähemmälle ja keskittymään asioihin, joihin heillä oikeasti on valtaa?

Miksi on väärin neuvoa ihmisiä olemaan kiitollisia ja pitämään huolta sosiaalisista suhteistaan?

Jokainen edellä mainittu ajattelutapa on todettu historian saatossa toimivaksi. Monella vinkillä on myös takanaan tutkimuksen tuomaa, faktoihin perustuvaa pohjaa. Esimerkiksi kiitollisuuteen liittyvien harjoitteiden on tutkimusten mukaan todettu lisäävän onnellisuutta monella eri tavalla, eikä sitä tehdäkseen tarvi saada lääkärin tai psykiatrin kirjoittamaa reseptiä. Riittää että listaa päivittäin asioita joista voisi olla kiitollinen.

Ongelmakeskeiseksi puheen tekee se, että annamme mieluummin tilaa murehtimiselle kuin näkökulman muuttamiselle. On OK suuttua ja olla huolissaan mutta toksista ja kuormittavaa yrittää selviytyä, kaikesta huolimatta.

En ymmärrä tätä.

"Eikö asioista saisi olla huolissaan?"

Totta kai saa. Mutta meillä on valta kääntää huomiomme toisaalle, ja tässä on koko jutun juoni. Mitä tahansa esteitä elämä eteemme heittääkään, voimme aina valita asenteemme.

“Ihmiseltä voidaan viedä kaikki, paitsi yksi asia: viimeinen vapaus – asenteen valitseminen missä tahansa tilanteessa, oman tien valitseminen.”

— Viktor Frankl

Jos olisin maalari tai puuseppä tai lähestulkoon kuka tahansa paitsi somemotivaattori, saisin sanoa somessa lähes mitä tahansa. Puuseppänä voisin neuvoa miten tehdä lauteet saunaan, paneloida talon ulkoseinä tai nikkaroida linnunpönttö, mutta ajattelun ammattilaisena en missään nimessä saisi kertoa siitä, mikä toimii onnellisemman elämän tavoittelussa.

Asetelma on täysin katollaan.

Mieleeni tulee kollegani Jose Ahosen kirjasta bongattu Albert Einsteinin sitaatti:

“Mieli on kuin laskuvarjo… Se toimii vain, jos pidämme sen avoinna.”

On hankala samaistua elämänohjeisiin jos ei ole valmis muuttamaan tapaansa katsella asioita. Murehtimiseen fiksautunut mieli ei suostu muuttumaan ja ottaa pahimmassa tapauksessa saamansa vinkit v***uiluna.

Ehkä kyse onkin siitä. Ehkä ihmiset joihin sanoma iskee eivät valita, vaan nyökkäävät ja jatkavat päiväänsä pieni piristys mielessään. Hankala sanoa.

Asia mietityttää, sillä teen päivittäin töitä sen eteen ettei maailma ja sen eteeni laittamat vastoinkäymiset, esteet ja hidasteet saisi minua pois tolaltaan, niin kuin ne tekivät vuosia sitten. Haastavan tilanteen edessä havahdun siihen, miten mieleni haluaisi lähteä luomaan tapahtuneelle lisämerkityksiä ja miten kutkuttavaa olisi asettaa itsensä uhrin asemaan sen sijaan että suhtautuisin tapahtuneeseen eri tavalla ja koittaisin näin toimimalla tavoitella rauhallisempaa mielenmaailmaa.

Kolmen lapsen isänä haluan tarjota lapsilleni mahdollisimman hyvät eväät elämässä selviytymiseen. Haluan olla läsnä, tukea ja kannustaa. Haluan kehua heitä onnistumisten hetkellä ja tukea silloin, kun lapsen usko omaan tekemiseensä on jostain syystä koetuksella.

Onko elämänvinkkien antaminen tässäkin tilanteessa väärin ja jos on, miten se eroaa somekanaviin jaetusta sisällöstä?

En väitä että kaikkien pitäisi olla asioista samaa mieltä kanssani, kunhan kyseenalaistan tämän negatiivisuuteen keskittyvän ajattelutavan, jossa jopa onnellisuutta kohottavista ajatustavoista puhuminen leimataan toksiseksi. Suurena esteenä viestin perille menemisessä on toki myös kuulijan mielikuva vinkin antajasta. Rahansa perintönä saanut pintaliitokaunotar ei ole aiheen parissa yhtä meritoitunut kuin vuosikausia asian tiimoilta kirjoja kirjoitellut psykologi. Mene ja tiedä.

Lopuksi

Mitä sinä ajattelet? Onko elämänvinkkien jakaminen somessa mielestäsi tarpeellista vai turhaa? Miksi ajattelemme usein, että muiden neuvot ovat hyödyttömiä tai jopa loukkaavia? Voisimmeko oppia suhtautumaan niihin avoimemmin, samalla tavoin kuin otamme vastaan neuvoja puusepiltä ja maalareilta? Jättääkö elämänohjeet joskus jäljen, jota emme heti huomaa, mutta joka kantaa hedelmää ajan myötä? Tämä pohdinta on avoin kutsu itsetutkiskeluun ja ajattelun avartamiseen. Ehkäpä seuraavalla kerralla, kun näemme jonkun jakavan elämänviisauksia, voimme ottaa hetken ja pohtia, mitä annettavaa sillä on juuri meille.

Kannen kuva: Pexels, cottonbro studio

Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Mistä taikurin hinta koostuu?

Esiintyvän taiteilijan työ ja sille asetettu rahallinen arvo tulevat monelle yllätyksenä. Yritän parhaani mukaan avata tässä kirjoituksessa sitä, mistä taikurin hinta koostuu. Samalla koitan saada sinut vakuuttuneeksi siitä, että työ on muutakin kuin esiintymistä ja että keikkapalkkiot ovat monelle ainoa tulonlähde. Palkkioilla katetaan myös yrittäjyyteen liittyvät kulut.

Jouduin jälleen eilen tilanteeseen, jossa sain selitellä mistä esitykseni hinta koostuu. Minulta hintaa kysellyt mies oli ehdottanut esitystäni järjestön kesäjuhliin, mutta saanut kokouksen muilta osallistujilta osakseen ihmettelyä siitä, miten vain reilun puolen tunnin esitys voi kustantaa summan, jonka olin tarjoukseen laittanut. Tilaaja itse ymmärsi kyllä pelin hengen, ja oli kertomansa mukaan yrittänyt puolustella hintojani, mutta valitettavasti tuloksetta. Toivotimme toisillemme mukavat kesän jatkot ja lupasimme olla myöhemmin yhteydessä vastaavanlaisten tilaisuuksien edellä.

"Yksi mies, puoli tuntia, ei voi maksaa noin paljon?!"

Esiintyvän taiteilijan työ ja sille asetettu rahallinen arvo tulevat monelle yllätyksenä. Yritän parhaani mukaan avata tässä kirjoituksessa sitä, mistä taikurin hinta koostuu. Samalla koitan saada sinut vakuuttuneeksi siitä, että työ on muutakin kuin esiintymistä ja että keikkapalkkiot ovat monelle ainoa tulonlähde. Palkkioilla katetaan myös yrittäjyyteen liittyvät kulut.

"Palkkioon sisältyy niin esityksen suunnittelu, toteutus ja harjoittelu kuin verot ja erilaiset vakuutukset. Hintaan vaikuttaa myös työtilaisuuksien sesonkiluonteisuus sekä kysynnän määrä."

Taikuus ja mentalismi vaativat vuosien harjoittelun ja jatkuvan kehitystyön. Jokaisen esityksen takana on tunteja, viikkoja ja jopa kuukausia kestävä suunnittelu, harjoittelu ja täydentäminen. Tämä työ on usein näkymätöntä yleisölle, mutta se on ratkaisevan tärkeää laadukkaan ja vaikuttavan esityksen takaamiseksi.

Muutamia koulutusmahdollisuuksia lukuun ottamatta taikurin ammattitaito kertyy yksin kokeilemalla, epäonnistumisten ja läpimurtojen kautta. Taikuri tutustuu alan julkaisuihin, esiintymistaidon oppaisiin ja koulutustilaisuuksiin omalla ajallaan. Uusien ideoiden kehittely, temppujen opettelu ja testaus ei käy käden käänteessä eikä taikasauvaa heilauttamalla. Jokin uusi idea tai temppu voi olla mielestäni täydellinen, mutta vasta yleisön edessä sen testaaminen todella kertoo, toimiiko jokin juttu vai ei. Toimivuus ilmenee myös vasta ajan kuluttua, ehkä puolen vuoden, joskus jopa vuoden kokeilemisen jälkeen. Soljuvaksi rutiini tulee vasta satojen toistojen jälkeen.

Lisäksi, myös esityksellä itsellään on oltava joku arvo. Vuosikausia rutiineja hioessaan esityksestä tulee kuin lapsi, jota haluaa kasvattaa ja kehittää. Esityksiä katsotaan jälkikäteen videolta ja samalla kirjoitetaan huomioita siitä, mitä voisi seuraavalla kerralla tehdä toisin. Ja jos tekeminen vaikuttaa helpolta, se mahdollistuu vain jääräpäisen kehittelyn, testaamisen ja parantamisen tuloksena, eikä tapahdu sormia napsauttamalla.

"Työ vaatii tekijältään omistautumista ja rakkautta lajiin."

Kolmen lapsen isänä päätin loppuvuonna vuokrata itselleni toimistotilan. Tila mahdollistaa minulle rauhallisen ympäristön harjoitella ja kehitellä uusia rutiineja, markkinoida itseäni ja hoitaa muita yrittäjyyteen liittyviä juoksevia asioita. Istun toimistolla joka päivä ja uskon, että toimistolla viettämäni aika vie minua aina eteenpäin tavoitteissani esiintymiseen ja yrittäjyyteen liittyen. Keikkapalkkion on katettava elämiseen liittyvät menot sillä vain hullu panostaisi alaan, jossa saisi pelkästä esiintymiseen liittyvästä työstään (siitä reilusta puolesta tunnista) saman tuntihinnan kuin normaali palkansaaja toimistolla istuessaan. Taikurin työ ei ole pelkkää esiintymistä. Siihen liittyy myös yrittäjyyden haasteet, kuten markkinointi, matkakustannukset, verot ja muut liiketoiminnan pyörittämiseen liittyvät kulut. Kaikki nämä vaikuttavat hintaan.

Ja kuten kaikessa liiketoiminnassa, myös taikuudessa pätee kysynnän ja tarjonnan lait. Kun taikurin esitykset ovat kysyttyjä ja esiintymispyyntöjä tulee paljon, on luonnollista, että myös hinnat nousevat. Tämä on perusperiaate taloustieteessä: jos kysyntä ylittää tarjonnan, hinnat nousevat. Korkeammat hinnat auttavat tasapainottamaan kysyntää ja varmistavat, että taikuri voi käyttää aikansa tehokkaasti ja tarjota parasta mahdollista palvelua niille, jotka todella arvostavat ja ovat valmiita maksamaan laadusta.

En tee tätä rahan takia, mutta raaka totuus on myös se, ettei yrittäminen Suomessa ole helppoa. Toivon että kirjoitus avasi edes hieman sitä, miten monipuolista työtä jokainen ammatikseen esiintyvä tekee. Esitys on vain yksi työn osa-alue ja esiintymispalkkioiden on katettava myös aika, jolloin esiintyjä ei ole viihdyttämässä.

Teen työtäni valtavalla ylpeydellä tuntimääriä laskematta ja tavoitteeni on palvella asiakkaitani mahdollisimman onnistuneesti ja tavalla, joka jättää toivottavasti myös yleisöön lähtemättömän muistijäljen.

Jos tilaaja on tyytyväinen, myös minä olen tyytyväinen.

Tilaa siis minut esiintymään, koe ällistymisen tunne ihan itse ja totea monen muun tavoin miten taikuus on parasta paikan päällä!

Olen luonut unohtumattomia tilaisuuksia mm. Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Porissa.

Tutustu lisää esityksistä tai kysy tarjous, vastaan nopeasti.

Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Firman pikkujoulut saivat ripauksen taikaa

Taikurina ja mentalistina en ole vain viihdyttäjä, vaan myös tarinankertoja ja tunnelmanluoja. Työni tärkein päämäärä on tuoda tapahtumiin ja yrityksen pikkujouluihin ripaus taikaa joka yhdistää, inspiroi ja luo ikimuistoisia hetkiä. Tässä muutama lyhyt tarina hetkistä, jotka ovat jääneet mieleeni keikkareissuilta vuosien varrelta.

Olen vuosien varrella saanut olla mukana luomassa unohtumattomia hetkiä mitä erilaisimmissa ympäristöissä. Monen mielikuva taikurin työstä saattaa olla se, että nousemme ihmisten eteen aina sisätiloissa, teemme työmme meitä varten kasatulla lavalla ja luomme hämmennyksen hetkiä tekniikan aina toimiessa, mutta todellisuus ei voisi olla monivivahteisempi. Jokainen esiintymispaikka on erilainen, jokainen yleisö ja katsoja on uniikki ja siksi myös modernin taikurin on oltava valmis mukautumaan.

Tässä muutama lyhyt tarina hetkistä, jotka ovat jääneet mieleeni keikkareissuilta vuosien varrelta:

Mentalisti kylpyosastolla

Parikymmenhenkinen porukka rakennusliikkeen väkeä. Juhlien teemana pikkujoulut ja virkistymispäivät. Porukkaa noin parikymmentä henkeä. Ennakkotietojen mukaan saisin kunnian olla vastavalmistuneen kylpyläosaston ensimmäinen esiintyjä koskaan. Pakkaan kamat laukkuun, puen puvun päälleni ja lähden reissuun. Turun suunnalla sijaitsevan hyvinvointiyrityksen tiloihin valmistuneen spa-osaston ensimmäinen mentalismi-show meni mallikkaasti. Kylpytakeissaan iltaa käynnistellyt rento työporukka otti taikuuden avoimin mielin vastaan ja läppää heitettiin mm. tilanteen absurdista luonteesta ja showmiehen sekä yleisön melko ristiriitaisesta pukuetiketistä. Harvemmin sitä saa taikoa lähes alastomalle porukalle. Kokemus 5/5

Ilkka Kanerva ja mahtipontinen juonto

Tilitoimiston vuosijuhlat, erään turkulaishotellin juuri remontoidussa auditoriossa. Kuulin yrityksen johtajalta juuri ennen omaa vetoa, että tuolloinen eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva olisi myös saapumassa kekkereihin. Kanervan tapaaminen itsessään olisi jo toki ollut mukava lisä kivalle reissulle, mutta olin otettu kun kuulin miten hän aikoi oman puheenvuoronsa jälkeen myös juontaa minut sisään. Kanervan saavuttua kättelimme nopeasti ja pienen jutustelun jälkeen hän aloitti oman osuutensa. Muistan vain sen, miten kirjavin sanankääntein konkaripoliitikko Kanerva kuvaili omaa esitystäni. Muisto tuo aina hymyn huulille. Kokemus 6/5

Vanhempi herrasmies ja liinoja hanurista

Mökkikeikka, yleisössä miehiä ja naisia, porukan ikähaarukka noin 50-65 vuotta. Kutsun miehen avustajaksi. Hänen noustessa ylös alkaa myös tarina siitä, miksi hänelle on jäänyt elinikäiset traumat taikureista. Miehen mukaan alakoulussa olleesaan oli opinahjossa vieraillut taikuri ottanut hänet avustajaksi, asettanut keskelle lavaa ns. kana-asentoon (pieni etukyykky ja kädet koukussa, ikään kuin siipinä). Miehen mukaan show eteni niin, että maagi oli alkanut taikomaan "kaikenlaista tavaraa perseestä." Katsojien hämmästykseksi nuoren pojan takapuolesta oli taiottu mm. kananmunia ja silkkiliinoja. Mies sai kuulemma lopun kouluajan kuulla tapahtuneesta ja vielä noin 53 vuoden jälkeen oli skeptinen nousemaan avustajaksi.

Kuuntelin tarinan loppuun ja kysyin "et arvaa mikä temppu mulla on täällä sua varten?!"

Oi sitä naurun määrää!

Ehdoton 6/5

Esimerkkejä on lukuisia, aina juopuneesta sulhasesta yhteislauluun yltyneisiin kesäjuhliin pienessä saaressa. Tuleva pikkujoulukausi nostaa myös tietenkin muistot pintaan. Yrityksen pikkujoulut eivät enää tietenkään ole vain perinteisiä tapahtumia, vaan ne tarjoavat mahdollisuuden luoda unohtumattomia kokemuksia ja vahvistaa tiimihenkeä.

Kokemuksen karttuessa olen alkanut näkemään taikurin esityksen eri tavalla. Se ei ole pelkkä show, vaan on yhteinen matka kohti hämmästyksen maailmaa. Taikuri tuo yhteen kollegat ja tiimiläiset, tutut ja tuntemattomat, ihmiset joita yhdistää hetken lumo ja ihmetys.

Kun pikkujoulut tai juhlat päättyvät ja arki palaa, taikurin esiintyminen jättää pysyvän muistijäljen. Osallistujat muistelevat hymyillen hetkiä, jolloin he kokivat taianomaisen hetken yhdessä kollegoidensa kanssa. Tämä muistijälki ei koskaan haalistu, vaan se luo positiivisen vaikutelman koetusta tapahtumasta.

Taikurina ja mentalistina en ole vain viihdyttäjä, vaan myös tarinankertoja ja tunnelmanluoja. Työni tärkein päämäärä, teen sitä sitten jonkun olohuoneessa tai minuuttiaikataulutetun gaalan lavalla, on tuoda tapahtumiin ja yrityksen pikkujouluihin ripaus taikaa joka yhdistää, inspiroi ja luo ikimuistoisia hetkiä.

Tilaa siis minut esiintymään, koe ällistymisen tunne ihan itse ja totea monen muun tavoin miten taikuus on parasta paikan päällä!

Olen luonut unohtumattomia tilaisuuksia mm. Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Porissa.

Lue lisää