Piin tuhat desimaalia muistiin, osa 2

Teksti on jatkoa alustukselle, jonka voit lukea täältä. Käyn seuraavassa läpi vaiheet, joiden avulla opettelin ulkoa piin tuhat desimaalia kahdessa viikossa.

Tuhat desimaalia muistiin

Esittelen työvaiheet yksinkertaistettuna ja lyhyesti. Prosessi on monivaiheinen ja varsinkin sen alussa tapahtuva valmistelutyö oli ajaa minut epätoivon partaalle. Tuhannen desimaalin opettelu on kuitenkin tehtävissä ja jos mielenkiintoa löytyy, haastan myös sinut kokeilemaan tätä menetelmää. Väitän, että saisin lähes kenet tahansa muistamaan Piin sata ensimmäistä desimaalia viidessätoista minuutissa. Rohkeat ottakoot yhteyttä!

Ok, let's go!

Vaihe 1: Määrittele numeroille oma vokaali & konsonantti

Älä kysy miksi, asia kirkastuu vaiheessa kolme. Listaa itsellesi numerot 0-9 ja kirjoita niiden viereen sekä joku vokaali, että konsonantti. Saat päättää itse mitä vokaaleja ja konsonantteja käytät, suosittelen käyttämään apuna logiikkaa ja visualisointia.

1 voi olla I ja T.

2 = Ä ja N (n-kirjaimessa on KAKSI pystyviivaa, logiikka & visuaalisuus)

3 = E ja M (3 pystyviivaa, E on kuin peilikuva kolmosesta)

Jatka samaan malliin muidenkin kanssa ja totea myöhemmissä vaiheissa tehneesi vääriä valintoja ihan kuten minä tein. Palataan tähänkin myöhemmin.

Vaihe 2: Numeroiden jäsentely

Hae netistä piin tuhat ensimmäistä desimaalia ja kopio ne tekstinkäsittelyohjelmaan. Jaa numerot allekkain kolmen numeron sarjoiksi. Ensimmäiset sata desimaalia näyttävät tältä:

14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164 06286 20899 86280 34825 34211 70679

Jäsennettynä lista näyttää tältä:

141

592

653

589

793

238

462

643

383

279

502

884

197

169

399

375

105

820

974

944

592

307

816

406

286

208

998

628

034

825

342

117

067

9...

Vaihe 3: Numerot kirjaimiksi

Muuta jokainen kolmen numeron kokonaisuus kirjaimiksi niin, että ensimmäinen on vastine sen numeron konsonantille, toinen vokaalille ja kolmas konsonantille.

141 = TAT (konsonantti, vokaali, konsonantti)

592 = SYN (konsonantti, vokaali, konsonantti)

jne.

Jatka samaan malliin kaikkien yli KOLMENSADANKOLMENKYMMENENKOLMEN kolminumeroisen kokonaisuuden kanssa ja totea viimeistään silloin, ettei touhussa ole mitään järkeä. Jatketaan silti!

Vaihe 4: Kirjaimet sanoiksi

Muuta jokainen kolmen kirjaimen paketti sanaksi. Et saa muuttaa aiemmin tehtyjä valintoja ensimmäisiksi kirjaimiksi, vaan sinun on keksittävä sana joka sopii ennalta määrättyihin kirjainyhdistelmiin. Kolmen ensimmäisen kirjaimen pitäminen paikallaan on koko jutun pointti, älä siis lisää kirjaimia niiden eteen etkä väleihin, ainoastaan loppuun. Voit venyttää keskimmäistä vokaalia tai jälkimmäistä konsonanttia tarpeen tullen kunhan muistat, että kirjaimet kertovat sinulle piin numerot juuri siinä järjestyksessä kuin ne ilmenevät lukujonossa.

Sekoittaminen = no bueno.

Onnea matkaan. Nyt ymmärrät miksi taustatöiden tekeminen otti suurimman osan koko projektista.

Vedetään hetki happea. Ei tehdä mitään. Mietitään vain.

333,333333 erilaista kolmen kirjaimen sanaparia tarkoittaa vääjäämättä sitä, ettei jokaiselle kirjainmötille ole mahdollista luoda järkevää tai edes järkevältä missään mielessä tuntuvaa sanaa. Työ on kuitenkin vain tehtävä. Olen valitettavasti hukannut vuonna 2012 tehdyn alkuperäistiedoston, joka sisälsi jokaisen keksimäni sanan mitä hulluimmillekin kolmen kirjaimen kombinaatioile. Kiukkuinen shift+delete on ymmärrettävää näin päättömän projektin päätteeksi. Helppojen sanojen kohdalla itse muistaminen (joka tulee vastaan hetken kuluttua) tuntui kuitenkin lastenleikiltä. Prosessi ottaa aikaa ja vaatii mielikuvitusta, mutta luota minuun, itse muistaminen muuttuu kyllä helpoksi ja palkitsee tekijäänsä monin verroin.

Vaihe 5: Muistireittien luominen

Luo tarvittava määrä muistireittejä. Jokaiselle muistipisteelle tallennetaan aina kaksi sanaa, eli yhteensä 6 numeroa. Jos luot jokaiselle muistireitille 16 pistettä eli tallennuspaikkaa, pääset lähelle tuhatta jo kymmenellä reitillä. Reitti voi olla siis esimerkiksi matka kotoa töihin. Reiteistä lisää tekstin ensimmäisessä osassa. Reitti voi kulkea myös kotonasi tai missä tahansa paikassa minkä tunnet ja minkä voit visualisoida mielessäsi. Voit mielessäsi kulkea huoneesta huoneeseen ja päättää mikä paikka on milloinkin niin mieleen jäävä, että sinne kannattaa tallettaa satunnaisia mielikuvia luomistasi sanahirviöistä. Vaihe kuulostaa tylsältä, mutta on ensimmäinen itse muistamiseen liittyvä prosessi, ja tärkeä osa numeroiden mieleen painamiseen liittyvää kuvittelua.

Kirjoita reitit paperille. Käy jokaisen listan tallennuspaikat läpi useita kertoja.

Päätä myös missä järjestyksessä reitit tulevat. Jos tallennat ensimmäiset 96 numeroa eli 16 sanaa kotiisi ja seuraavat lenkkipolkusi varrelle, et voi itse muistamisen aikana hypätä kotoasi työpaikalle ettei numerosarja katkea. Luo siis reitit ja pisteet ja päätä missä järjestyksessä reittejä käytetään.

Työlästä? Tiedän.

Vaihe 6: Koe euforiaa ja ala muistamaan asioita!

Niille hulluille, jotka ovat vielä tässä vaiheessa mukana, tässä pieni läpikäynti:

  1. Muutit numerot konsonanteiksi ja vokaaleiksi. Osaat ne vaikka unissasi

  2. Listasit numerosarjan kolmen numeron paketeiksi

  3. Muunsit numerot konsonanteiksi ja vokaaleiksi

  4. Muutit kirjaimet sanoiksi

  5. Loit loistavia ja mieleenjääviä muistireittejä ja painoit ne mieleesi.

Nyt tulee aika laittaa opittu testiin ja kokeilla miten tehokkaasti tämä muistamisen menetelmä toimii, vaikka edessä onkin mahdottomalta näyttävä tuhannen satunnaisen numeron muistaminen.

Ota eteesi ensimmäisenä tuleva muistireitti. Katso kahta ensimmäistä sanaa ja tallenna ne ensimmäiseen muistipisteeseen. Oma ensimmäinen reittini kulki lapsuudenkodistani läheisen R-kioskin videohyllylle. Tallensin ensimmäiseen pisteeseen (varasto) kaksi ensimmäistä sanaa, tatti ja syntikka. Kuten sanottua, mitä hullunkurisempi ja oudompi mielikuva, sen parempi. Koska tallennamme kaksi sanaa, meidän on myös tiedettävä 100% varmuudella kumpi niistä tulee ensin, joten;

Ensimmäisenä tallennettava sana (hahmo, esine) TEKEE aina jotain toiselle sanalle.

Tässä tapauksessa TATTI soittaa SYNTIKKAA (TAT eli 141 ja SYN eli 592)

Jatka samalla logiikalla läpi jokaisen muodostamasi reitin, tallentaen jokaiselle muistipisteelle aina kaksi seuraavaa sanaa. Siirry reitiltä toiselle ennalta määrätyssä järjestyksessä. Liian työlästä? Tiedän.

Mutta. Myös palkitsevaa.

Itse muistamistyö on ainakin omasta mielestäni antoisaa. Ulkopuolisesta se näyttää siltä, etten tee mitään, mutta päässäni muodostuu lukematon määrä hauskoja ja absurdeja mielikuvia sanoista ja esineistä ja jokaisen reitin läpi käyminen on kuin muistelisi mitä unessa tapahtui.

Finaalivaihe: numeroiden ulkoa luetteleminen

Numeroiden muistista luetteleminen on yksinkertaista. Laitat silmäsi kiinni, palaat ensimmäisen reittisi ensimmäiseen pisteeseen ja tulkkaat kuulijoille sen, mitä muistipisteellä olevat sanat sinulle kertovat. Kuten sanoin, kukaan ei ole täällä opettelemassa numeroita vaan tarinoita. Jos näet tatin ja syntikan, tiedät vaistomaisesti että kyseessä on 1 4 1 ja 5 9 2. Kirjaiminen tulkkaaminen numeroiksi reaaliajassa ottaa aikansa, mutta muuttuu automaattiseksi käydessäsi reittejäsi läpi. Luota minuun, tunne on aika maaginen. Tässä allekirjoittanut luettelemassa ensimmäiset sata desimaalia vuonna 2018. Sain palautettua reitin mieleeni muutamassa minuutissa kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Mitä sitten?

Kuten Studio Julmahuvin Nukkumistempaus -sketsissä, myös tuhannen desimaalin ulkoa opettelussa on kyse lähinnä pätemisestä. Itsellä oppimisen motivaationa oli halu testata muistitekniikoita äärimmilleen, mitään järkevää syytä en numeroiden ulkoa opettelussa näe. Jos joku kuitenkin näkee vaivakseen suoriutua samanlaisesta urakasta, en voi muuta kuin toivottaa tsemppiä haasteeseen!

Kiitos!


Edellinen
Edellinen

Kohtaamisia huippumentalistien parissa

Seuraava
Seuraava

Piin tuhat desimaalia muistiin, osa 1