Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Miksi tilata taikuri juhliin?

Stand up -komiikkaan, musiikkiin ja moneen muuhun esittävään taiteeseen verrattuna taikuudella on tarjottavanaan osallistumisen kautta koetut yhteiset hämmennyksen hetket. Tässä muutamia syitä, miksi taikuri on täydellinen lisä juhliisi.

Olen viimeisten vuosien aikana alkanut ymmärtämään, mikä on se palvelu, mitä pohjimmiltaan myyn. Urani alkuaikoina ajattelin sinisilmäisenä pelkän magian riittävän. Uusia temppuja treenatessa mietin usein, että esittämäni materiaali ja temput itsessään olisivat se tuote, jolla yritän toimeentuloa rakentaa. Mutta olin väärässä!

Taikurina tehtäväni on tarjota kokemuksia, joita emme saa mistään muualta.

That's it, plain and simple.

Stand up -komiikkaan, musiikkiin ja moneen muuhun esittävään taiteeseen verrattuna taikuudella on tarjottavanaan osallistumisen kautta koetut yhteiset hämmennyksen hetket. Näiden hetkien vaaliminen on se, mistä taikuudessa nautin.

Kun minut tilataan keikalle, juhlien järjestäjä haluaa pohjimmiltaan varmistaa, että tapahtumasta tulee ikimuistoinen, viihdyttävä ja puheenaihe vielä pitkään juhlapäivän jälkeen. Ammattitaitoinen taikuri tuo mukanaan maagisen tunnelman, joka tempaa yleisön mukaansa ja luo elämyksiä, joita ei unohdeta.

Tässä muutamia syitä, miksi taikuri on täydellinen lisä juhliisi:

1. Taikuri tekee juhlistasi unohtumattomat

Taikuus on jotain, joka herättää meissä kaikissa ihmetyksen ja hämmästyksen tunteita. Taikurin tai mentalistin esityksessä vieraasi pääsevät kokemaan hetkiä, jotka rikkovat arjen rajat. Mentalismi, lähitaikuus ja lavashow yhdistävät huumorin ja osallistamisen tavalla, joka jää mieleen.

2. Taikuus sopii kaikenlaisiin tilaisuuksiin

Jokainen meistä reagoi taikuuteen tavalla tai toisella. Taikurin esitys on joustava ja räätälöitävissä juuri sinun juhliisi. Haluatko viihdyttää suurta yleisöä lavashow’lla vai luoda intiimimmän tunnelman lähitaikuudella? Taikuri voi kiertää pöydästä toiseen tai vetää koko juhlaväen huomion yhdellä upealla esityksellä. Esitykset sopivat niin yritystapahtumiin kuin yksityisiin juhliin, pienistä tilaisuuksista suuriin areenoihin.

3. Osallistavaa ja vuorovaikutteista viihdettä

Taikurin esitykset eivät ole vain katsottavaa – ne ovat koettavaa. Yleisö pääsee mukaan temppuihin, jotka haastavat heidän käsityksensä todellisuudesta ja tuovat esiin heidän omat piilevät kykynsä. Tämä tekee esityksestä henkilökohtaisen ja ainutlaatuisen.

4. Puheensorinaa juhlan jälkeen

Kun taikuri esiintyy juhlissa, siitä puhutaan vielä pitkään. “Mitä tossa äsken tapahtui?” ja “Ei voi olla mahdollista?” ovat yleisiä kommentteja, joita kuulee kahvipöytäkeskusteluissa vielä viikkoja tapahtuman jälkeen. Taikuri ei vain viihdytä hetkessä, vaan jättää jäljen.

5. Monipuolinen ohjelmanumero

Taikureita on moneen makuun: toiset keskittyvät aikuisille suunnattuihin yritystapahtumiin, jotkut ovat kuin kotonaan lasten synttärijuhlissa. Taikuus viihteenä on monipuolinen valinta, joka sopii kaikenikäisille ja erilaisiin juhliin. Häät, syntymäpäivät, yrityksen tyhy-päivät tai messut – taikuri tuo jokaisessa tilanteessa lisäarvoa ja takaa, että yleisö viihtyy.

Miten voin palvella?

- Lavashow: Noin 40 minuutin mittainen esitys, joka yhdistää modernin taikuuden ja tilannekomiikan. Esitys on mukaansatempaava ja viihdyttää koko yleisöä.

- Lähitaikuus: Taikuutta aivan lähietäisyydeltä – täydellinen esimerkiksi pienempiin tilaisuuksiin tai illallisten lomaan. Tämä on oivallinen tapa rikkoa jäätä ja tuoda ihmiset yhteen.

- Mentalismi: Mielen taikuutta, joka haastaa käsityksemme todellisuudesta ja tuo esiin ihmismielen ihmeellisyyden. Mentalismi on viihdyttävää ja ajatuksia herättävää yhtä aikaa.

Yli 15 vuoden kokemuksella voin taata, että esitykseni naurattaa, hämmästyttää ja jättää pysyvän muistijäljen. Oli kyseessä yritysjuhlat, häät tai yksityiset illanistujaiset, tarjoan ohjelmanumeron, josta puhutaan vielä pitkään.

Tilaa taikuri juhliin täältä.

Tehdään tapahtumastasi maaginen!

Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Miten valmistelen esitykseni juuri sinua varten?

Kurkistus kulissien taakse: kuinka esitykseni mukautetaan eri yleisöille ja miksi se on tärkeää kun tilaat taikurin juhliin?

Taikurin ammatti on pohjimmiltaan yksinkertaista. Tavoitteeni esiintyjänä on tarjoilla katsojille muistoja ja kokemuksia, joita he eivät normaalissa arjessa voi kokea. Hämmästyksen hetki silloin, kun huomaat jonkun täysin uskomattoman asian tapahtuneen voi jäädä mieleesi pitkäksi aikaa ja tällaisten kokemusten tarjoaminen on työni suola.

Tiedän onnistuneeni, kun joku minut joskus esiintymässä nähnyt vielä vuosienkin jälkeen kertoo hämmennyksen ilme kasvoillaan siitä muistosta, jonka olen esitykselläni häneen jättänyt. Hyvin tehty esitys on yksi onnistuneen tapahtuman kulmakivistä.

"Meillä oli ilo saada Tommi esiintymään yrityksemme joulujuhliin, ja se oli unohtumaton kokemus! Tommi valloitti kaikki mielettömällä esityksellään ja mukaansatempaavalla persoonallisuudellaan. Esitys oli täydellinen sekoitus mysteeriä, huumoria ja hämmästystä, ja se puhutti vielä pitkään juhlien jälkeen. Suosittelen!"

— Linda Heiskanen, Vattenfall

Tässä tekstissä paljastan, miten valmistaudun keikkaan niin, että se tekee jokaisesta esityksestä ainutlaatuisen.

Yleisön tunteminen – kaiken lähtökohta

On tärkeää ymmärtää, keille juhlat on suunniteltu ja keitä yleisössä on. Minkä ikäisiä he ovat? Minkälaisista taustoista he tulevat? Mikä on tapahtuman luonne? On eri asia valmistautua automyyjille suunnattuun kick off-esitykseen kuin tunnelmallisiin hääjuhliin, joissa ihmiset tuntevat toisensa paremmin ja missä kaikilla on juhlien kulkuun liittyen täysin eri odotukset. Taklaan yleisön tuntemiseen liittyviä haasteita kysymällä tilaajalta hänen mielipidettään ja näkemystään illasta. Keitä yleisössä on? Mitä tapahtumalla halutaan viestiä? Onko yleisössä joku, jonka minun tulisi erityisesti huomioida ja jos on, mistä syystä?

Vaikka esitykseni elää vuosittain ja esittämäni materiaali vaihtelee paljonkin, pyrin pitämään esitykseni sisällön samanlaisena mahdollisimman pitkään. Kyseessä ei ole laiskuus, vaan se, miten esitys elävän yleisön edessä toimii. Uusia rutiineja säännöllisesti kokeilevana en häpeä myöntää, että taikuriesitys paranee vain lukemattomien toistojen avulla. Uusien juttujen sujuvuus (kuten esitys kokonaisuutena) muotoutuu täydelliseksi vain pitkällisen prosessin tuloksena. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö materiaalia voisi soveltaa eri yleisöt huomioiden.

Kahden avustajan temppu voidaan räätälöidä sopimaan aiemman esimerkin mukaan vaikka automyyjille, mutta samoin myös hääparille. Vaikka tekninen suorite ei sinällään muutu, konteksti ja merkitys muuttuvat. Ja nämä asiat haluan suunnitella hyvissä ajoin ennen keikkapaikalle lähtemistä. Siksi ennakkotyö on tärkeää.

Pyrin huomioimaan siis tapahtuman teeman, mutta myös mahdolliset tilan asettamat rajoitukset. Valitettava tosiasia on se, ettei esitykseni aina sovellukaan sellaisenaan siihen tilaan, johon minut on tilattu. Tällöin saatan tehdä viime hetken muokkauksia esitettävään materiaaliin, tai ehdottaa tilaajalle parempaa tapaa hoitaa esiintyminen ja näin palvella yleisöä tilarajoituksista huolimatta. Usein tällaiset asiat kuitenkin taklataan jo ennakkosuunnittelussa ja usein pyydänkin tilaajalta tarkkaa kuvausta juhlapaikasta hyvissä ajoin ennen esiintymispäivää.

Harjoittelu ja valmistautuminen – taikuuden näkymätön puoli

Vaikka itse esitys, työsuorite, ei taikurilla kestä tuntiakaan, sen taustalla on lukematon määrä harjoitustunteja. Olen lähtenyt alalle ns. rakkaudesta lajiin, ja usein joku alaan liittyvä pulma, liittyi se temppuun tai sen esittämiseen, markkinointiin, ennakkosuunnitteluun tai tulevaan kiertueeseen, pyörii päässäni lähes kaiken valveillaoloajan. Pyrin suunnittelemaan päiväni niin, että jos kalenterissa ei ole jonkun tietyn sanamuodon viilaamista esityksessä olevaan efektiin liittyen, keskityn ja hion muita asioita jotka tavalla tai toisella liittyvät unohtumattoman katsojakokemuksen syntyyn.

Tällä hetkellä työn alla on uusi rutiini esityksen alkuun. Koko yleisön osallistava mentalismi-efekti on syntynyt kuukausia kestäneen kehittelyn tuloksena ja nytkähtää usein eteenpäin kollegoilta saamani palautteen ansiosta. Haluan ymmärtää, miten esitys palvelisi yleisöäni paremmin, eikä se aina ole helppoa. Työpäiviin kuuluu myös esityksessä käytettävän rekvisiitan ja tekniikan testausta ja huoltoa. Lopullinen tuote, esitys, ei ole paikka epävarmuudelle vaan silloin on tiedettävä tasan tarkkaan että materiaali, jota esitetään, toimii.

Paikan päällä – viime hetken hienosäätö

Ellei kyseessä ole sesonki, kuten pikkujoulukausi, esiintymispäivän huomio on aina 100 prosenttisesti kiinni illan tilaisuudessa. Saavun keikkapaikalle usein vähintään tuntia ennen. Haluan kaiken sujuvan mutkitta, siksi sovinkin tilaajan kanssa yhteyshenkilön, joka voi ottaa minut vastaan ja saattaa tilaan, jossa esityksen valmistelu voi tapahtua huomaamatta ja rauhassa. Hyvissä ajoin paikalle saapuminen antaa itselle myös aikaa tsekata tilat ja päästä samalle aaltopituudelle juhlaväen kanssa. Voin havaita yleisöstä ihmisiä, jotka ovat täydellisiä johonkin tiettyyn efektiin. Samalla varmistan että ääni toimii ja näkyvyys esiintymisalueelle on hyvä joka puolelta juhlatilaa.

Miksi tämä kaikki tekee esityksestä uniikin?

Jokainen juhla on uniikki. Oli kyseessä sitten häät, synttärit tai vaikkapa rennot pikkujoulut, tilaisuuden onnistumisen taustalla on aina monta osatekijää.

Ennakkosuunnittelu ja yksityiskohdista sopiminen voivat olla keinoja luoda vieraillesi unohtumaton ilta.

Esimerkki: Häät -lehden 30-v juhlat

Sain vuonna 2023 kutsun esiintyä Häät -lehden 30-vuotisjuhlissa. Rakkausjuhlien pääjulkaisua juhlittiin tunnelmallisessa Blomstedt -salissa Helsingissä. Tavoitteeni oli tarjoilla lehden yhteistyökumppaneille ja alan ammattilaisille hämmentävä ja hauska viisitoistaminuuttinen mentalismin merkeissä. Olin saanut Häät-tiimiltä ennakkoon kattavan tietopaketin sekä vieraista että siitä, minkälaista tunnelmaa tilaisuuteen halutaan. Valitsin esityksestäni kolme rutiinia, joiden arvasin parhaiten sopivan juhlien luonteeseen. Halusin aluksi osallistaa koko porukan, sen jälkeen tarjoilla hämmentävän sattumuksen ja lopulta antaa yhden avustajan kokea jotain, jota voisi luonnehtia "surrealistiseksi".

Esityksen jälkeen tiesin onnistuneeni. Posket adrenaliinista punaisena kumarsin, kiitin ja jatkoin lopulta matkaani takaisin kotiin. Pari päivää myöhemmin sain palautteen:

"Olet ihan best! Se sun veto oli aivan nappi juuri siihen hetkeen, ja tiivisti tunnelman lopussa ihan käsin kosketeltavaksi. Oli ihana katsoa, miten yleisö seurasi sinua aivan henkeä pidätellen. "

— Sari Yli-Salomäki - päätoimittaja, founder, Häät -lehti

Tehdäänkö teidän tilaisuudesta unohtumaton?

Jos haluat tapahtumaasi esityksen, joka on suunniteltu juuri sinua ja yleisöäsi varten, ota yhteyttä jo tänään ja pyydä tarjous!

Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Unohda ongelmat - keskity siihen mikä toimii

Ongelmien ymmärtäminen on yliarvostettua.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapian ytimessä on huomio siitä, että ratkaisu ja ongelma eivät aina liity suoraan toisiinsa. Voimme tehdä merkittäviä muutoksia elämässä ilman, että ymmärrämme mistä ongelma johtuu.

Meillä on tapana velloa ongelmissa.

Mistä tämä sai alkunsa? Kuka on syyllinen? Mistä käytökseni pohjimmillaan johtuu?

Tapamme toimia nähdään usein jonkun aiemmin tapahtuneen, traumaattisen kokemuksen lopputuloksena. Ongelmakeskeistä on ajatella, että nämä juurisyyt ymmärtämällä saavuttaisimme kaiken sen, mistä tunnemme nyt jäävämme paitsi.

Mutta ongelmien ymmärtäminen on yliarvostettua.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapian ytimessä on huomio siitä, että ratkaisu ja ongelma eivät aina liity suoraan toisiinsa. Voimme tehdä merkittäviä muutoksia elämässä ilman, että ymmärrämme mistä ongelma johtuu.

Työkaluja ajatella ratkaisukeskeisesti:

1. Pienet askeleet, suuret muutokset: Ratkaisukeskeinen terapia korostaa pienten, konkreettisten muutosten merkitystä. Pienikin edistys voi toimia katalyyttinä suuremmille muutoksille.

2. Poikkeusten löytäminen: Ongelmat eivät ole läsnä joka hetki. Esimerkiksi masentunut henkilö kokee välillä hetkiä, jolloin masennus ei hallitse hänen elämäänsä. Näiden poikkeusten tutkiminen auttaa rakentamaan ratkaisuja.

3. Tulevaisuuteen suuntautuminen: Terapeutti ja asiakas rakentavat yhdessä toiveikasta visiota tulevasta ja pyrkivät siihen käytännön askelilla. Menneisyyden tapahtumat käsitellään vain siinä määrin, kuin ne auttavat eteenpäin pääsemisessä.

4. Ihmekysymykset ja asteikko: Kysymykset, kuten "Mitä tapahtuisi, jos heräisit ja ongelmasi olisi poissa?" auttavat asiakkaita tunnistamaan toivottuja tavoitteita. Ongelmien asettaminen asteikolle auttaa mittaamaan edistystä konkreettisella tavalla.

Miksi ratkaisukeskeinen lyhytterapia toimii?

Ratkaisukeskeinen ajattelu luottaa siihen, että ihmiset ovat itse oman elämänsä asiantuntijoita ja että heillä on jo olemassa ratkaisuja ongelmiinsa. Terapeutin tehtävänä on toimia oppaana ja auttaa asiakasta tunnistamaan vielä piilossa olevat voimavarat. Tämä lähestymistapa luo usein nopeaa ja merkityksellistä edistystä, erityisesti tilanteissa, joissa aika tai resurssit ovat rajalliset.

Toisin kuin syvälliseen analyysiin pyrkivät terapiamuodot, ratkaisukeskeisyys korostaa käytännöllisyyttä ja asiakkaan voimavarojen hyödyntämistä. Sen juuret ovat systeemisessä ajattelussa ja toivon rakentamisessa, mikä tekee siitä erityisen tehokkaan erilaisissa konteksteissa, kuten perheterapiassa tai työnohjauksessa.

Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Miksi itsekuri ymmärretään väärin (ja miten se estää sinua saavuttamasta unelmiasi)

Oletko joskus aloittanut jotain vain huomataksesi, ettei voimavarasi riittäneetkään viemään asiaa maaliin?

Asetamme tavoitteita, mutta rutiinien muuttaminen syömiseen, lepoon, opiskeluun tai liikkumiseen liittyen tuntuu lähinnä kärsimykseltä ja lopulta jätämme asiat kesken.

Syynä on se, että olemme käsittäneet itsekurin väärin.

Oletko joskus aloittanut jotain vain huomataksesi, ettei voimavarasi riittäneetkään viemään asiaa maaliin?

Asetamme tavoitteita, mutta rutiinien muuttaminen syömiseen, lepoon, opiskeluun tai liikkumiseen liittyen tuntuu lähinnä kärsimykseltä ja lopulta jätämme asiat kesken.

Syynä on se, että olemme käsittäneet itsekurin väärin.

Törmäsin tähän ajatukseen vuosia sitten ja olen käyttänyt sitä ajattelumallina monta menestyksekästä kertaa. Uuden asenteen (liittyi se itsekurin lisäämiseen tai ei) tarkoitus on tehdä elämästä yksinkertaisempaa. Näemme vaivaa hankalien asioiden eteen, jotta saavutamme sen, mistä unelmoimme.

Mikä saa ihmisen heräämään juoksulenkille aamuneljältä – ja jopa nauttimaan siitä?

Kyse on usein palkitsemismekanismin säätämisestä.

Kun kirjoitin kirjaa, heräsin muutamina aamuina jo klo 4.30 kirjoittamaan. Miksi? Koska ymmärsin, että kiireisessä vauva-arjessa tuo hetki oli ainoa mahdollisuus edistää unelmaani. Tieto siitä, että kirjani edistyy oli palkitsevampaa kuin heräämisestä aiheutunut hetkellinen mielipaha.

Keskityin siihen, mitä saavutan, en siihen, mistä luovun.

Kun tarkastelemme vaikeuksia välineenä kohti merkityksellisiä päämääriä, kärsimys muuttuu siedettäväksi ja jopa palkitsevaksi.

Kevyemmän ruokavalion kestää, jos todella sisäistää sen, mitä sillä hakee.

Tällainen ajattelutapa mahdollistaa itsekurin hyödyntämisen ilman, että se tuntuu askeettiselta itsensä rankaisemiselta. Kun keskitymme siihen, miksi valitsemme vaikean polun, tuska saa merkityksen.

Teemme tuskan kanssa sovinnon sen sijaan, että taistelemme sitä vastaan. Voimme päättää asiat, joiden eteen olemme valmiita tekemään uhrauksen. Ulkopuolisille rajoittavat valintamme voivat näyttää kärsimykseltä, mutta todellisuudessa olemme valjastaneet ne palvelemaan tavoitteitamme.

Tällainen uhraus ei vie, vaan antaa – ja se tuntuu hyvältä.

Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Miten kiinnostuin näkökulman muutoksesta?

En kutsuisi itseäni stoalaisuuden tai asennemuutoksen asiantuntijaksi.

Tästä huolimatta, olen lukenut ja oppinut aiheesta nyt noin kymmenen vuoden ajan. Olen käyttänyt näiden vuosien aikana satoja tunteja testaamalla ohjeita omassa elämässäni.

Kiinnostuin aiheesta, koska minun oli pakko.

Tunsin vuosia eläneeni ikään kuin sumussa. En uskaltanut tarttua toimeen ja olin hiljalleen alkanut näkemään itseni uhrina. Vastoinkäymisten edessä surkuttelin rooliani universumissa kysymällä alentuvasti, "miksi minä?"

Olin kateellinen ja katkera kaikille niille, jotka tiesivät mitä halusivat tehdä.

32 -vuotiaana tämä kaikki muuttui. Suunnanmuutoksen syynä oli jaksamisen täydellinen loppuminen ja ahdistuskohtaukseen päättynyt henkinen pohjakosketus.

Näin tutustuin stoalaisuuteen:

Olin lopen kyllästynyt siihen, ettei minulla tuntunut olevan minkäänlaista otetta siihen, miten elämässäni menee. Lannistuneena ja lopulta lannistumiseen kyllästyneenä päätin muuttua. Törmäsin stoalaisuuteen.

Minussa resonoi erityisesti Epiktetoksen yksinkertaiset ja väkevät opetukset, kuten:

"Vapauteen vie vain yksi tie: olla välittämättä siitä mikä ei ole vallassamme."

Ainoa tie ulos ahdistuksesta oli toden totta keskittyä siihen, mikä oli oikeasti tärkeää ja päästää irti turhista taisteluista. Päätin ottaa jälleen vallan itsestäni ja testata, miten pitkälle uusi asenteeni kantaa.

Lähdin henkilökohtaiselle muutoksen polulle, enkä aluksi kertonut tavoitteestani muille. Uppouduin meditointiin, stoalaisiin kirjoihin ja luentoihin ja lainasin kirjoja, jotka käsittelivät erilaisia terapiamuotoja.

Huomasin jo nopeasti, että se aihe, joka nosti minut takaisin jaloilleni, olikin juuri sitä, mitä haluan elämässäni tehdä.

Joten, tavoitteeni tuleville vuosille on:

Pohjakosketuksen jälkeinen polkuni on johtanut minut luennoimaan oppimastani ja kouluttautumaan ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi. Nyt, ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelijana, tavoitteeni on syventää ymmärrystäni auttamistyöstä käytännössä. Haluan olla edelleen avoimin mielin muutokselle, ja tarjota uusia näkökulmia kaikille, jotka kokevat kenties nyt jotain samanlaista, mitä minä jouduin kokemaan.

Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Kun elämä ei mene suunnitelmien mukaan: Näin hyödyt vastoinkäymisistä

Elämässä vastoinkäymiset tuntuvat usein hidasteilta – jopa seiniltä – joiden läpi on vaikea nähdä. Moni kokee, että menestys tulee, kun vastoinkäymisiä vältetään tai ohitetaan, mutta entä jos nuo hetket eivät olekaan virheitä, vaan osa matkaa?

“Vastoinkäymiset eivät ole pysäyttäviä esteitä – ne ovat mahdollisuuksia kasvaa ja tulla paremmaksi versioksi itsestämme.”

Elämässä vastoinkäymiset tuntuvat usein hidasteilta – jopa seiniltä – joiden läpi on vaikea nähdä. Moni kokee, että menestys tulee, kun vastoinkäymisiä vältetään tai ohitetaan, mutta entä jos nuo hetket eivät olekaan virheitä, vaan osa matkaa? Mitä jos este onkin askelmerkeistä merkittävin? Alla kaksi tapaa jolla itse nykyisin pyrin suhtautumaan eteeni tuleviin vastoinkäymisiin.

1. Ota haaste vastaan – ilman täydellisyysvaatimusta

Kukaan ei halua tuntea epäonnistumista ja siksi vältämme tilanteita, joissa koemme todennäköisesti juuri niin. Silti elämä osoittaa, että kasvu ei synny helpoista valinnoista, vaan niistä, jotka todella koettelevat. Oma tarinasi tai vaihe, jossa tuntuu ettei mikään onnistu, saattaa oikeastaan olla viesti siitä, että tämä on juuri se hetki, jolloin kasvat.

Vastoinkäymisten arvo ei ole siinä, miten täydellisesti niiden kautta selviämme, vaan siinä, miten ne avaavat silmämme uudelle näkökulmalle. Vain vajaa 10 vuotta sitten en tiennyt yhtään mitä haluaisin tehdä. Olin pätkätöissä ja rahattomuus oli alkanut muuttaa identiteettiäni. Pidin itseäni muita alempiarvoisena. Pohjalla ollessani ymmärsin, ettei kukaan muu kuin voi muuttaa suuntaani ja huomasin, että kyse oli ennen kaikkea ajattelutavan muuttamisesta. Vastoinkäyminen itsessään ei ollut "virhe", vaan tilaisuus ottaa vastuu omasta kasvusta.

2. Pysähdy kysymään: Mitä voin tästä oppia?

Vaikeina hetkinä mieli kysyy automaattisesti: "Miksi minä?"

Harvoin ensimmäinen ajatus on kysyä itseltään, että mitä tästä tilanteesta voisin oppia. Ja silti, kun pohdimme tilannetta myöhemmin, olemme todennäköisesti vahvempi juuri siksi, että jokin asia haastoi meitä kasvamaan.

Mietitään tilannetta, missä jokin projekti ei mene suunnitellusti tai sinulle tärkeä ihmissuhde kokee kriisin, tilanne voi helposti tuntua mahdottomalta kohdata. Tällaisissa hetkissä onkin erityisen tärkeää pysähtyä. Sen sijaan että kysyisit "miksi", voit kysyä: "Mitä voin tästä oppia?"

Tämä pieni asennemuutos tekee mahdottomasta hetken, jonka voi kääntää kasvun poluksi.

Harjoitus: Ota yksi askel kohti uutta näkökulmaa

Kokeile seuraavaa: valitse yksi asia, jota olet vältellyt siksi, että se tuntuu liian haastavalta tai koska epäonnistumisen pelko estää sinua toimimasta. Kirjoita ylös mielessäsi olevia asioita ja pohdi, mikä voisi olla pienin askel sen kohtaamisessa. Älä mieti lopputulosta tai sitä, miten täydellisesti asia hoituu – keskity vain ottamaan ensimmäinen askel.

Muutos ei ole usein helppoa, mutta tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel. Tällaisella pienellä muutoksella voit kasvattaa luottamusta itseesi. Pienen askeleen ottaminen ei ehkä ole yhtä näyttävää kuin täydellinen onnistuminen, mutta sillä on valtava merkitys sille, miten ajattelet itsestäsi. Pienet, rohkeat askeleet ovat niitä, joilla todellista vahvuutta rakennetaan.

Lopuksi: Hyväksy prosessi, älä pyri lopputulokseen

Jokainen vastoinkäyminen on muistutus siitä, että kasvu ei tapahdu mukavuusalueella. Kasvu tarkoittaa kykyä kohdata asiat juuri sellaisina kuin ne ovat ja hyväksyä se, että et voi aina vaikuttaa lopputulokseen. Voit kuitenkin vaikuttaa omaan suhtautumiseesi.

Pohdinnan ja itsensä haastamisen kautta alat nähdä vastoinkäymiset erilaisina: et enää pelkää epäonnistumisia, vaan hyväksyt ne osana matkaa. Ne eivät ole virheitä, vaan tilaisuuksia kasvaa, oppia ja ymmärtää itseään paremmin. Tapa, jolla suhtaudumme esteisiin, määrittää sen, mitä voimme niistä oppia.

Itsensä haastaminen ja vaikeuksista oppiminen on seikkailu, jota varten vastoinkäymiset ovat olemassa.

Lue lisää
Joni Raninen Joni Raninen

Mentalismi - Mitä se oikeastaan on?

Hyppää mentalismin kiehtovaan maailmaa ja opi, mitä tämä mystinen taiteenlaji todella pitää sisällään. Selvitä, kuinka mentalistit onnistuvat siinä, mitä he tekevät.

Allekirjoittanut lukemassa katsojan ajatuksia. Kuvaaja: Aleksi Vähäpassi.

Oletko koskaan nähnyt esitystä, jossa esiintyjä näyttää lukevan ajatuksiasi tai ennustavan tulevaisuuden? Kyseessä on mentalismi ja tämä mystinen taiteenlaji on hämmästyttänyt yleisöjä jo yli vuosisadan ajan. Mutta mitä mentalismi oikeastaan on? Onko kyse todellisista yliluonnollisista kyvyistä vai taidokkaasta illuusiosta? Katsotaanpa mistä tässä kiehtovassa taiteenlajissa todella on kyse. 


Mentalismin määritelmä ja perusperiaatteet

Mentalismi on kiehtova taiteenlaji, joka häilyy taikuuden ja psykologian välimaastossa. Se on esittävän taiteen muoto, jossa mentalisti demonstroi näennäisesti yliluonnollisia kykyjä.

Mutta mistä mentalismissa oikeastaan on kyse?

Ytimessään mentalismi on taitoa luoda illuusio mielenlukemisesta, ennustamisesta tai muista psyykkisistä kyvyistä. Toisin kuin perinteisessä taikuudessa, mentalisti ei yleensä käytä näkyviä apuvälineitä tai ilmeisiä temppuja. Sen sijaan hän nojaa vahvasti psykologisiin tekniikoihin, tarkkaavaisuuteen ja esiintymistaitoon.

Mentalismin ja taikuuden erot ovat hienovaraisia mutta merkittäviä. Taikuri avoimesti myöntää käyttävänsä temppuja ja illuusioita, kun taas mentalisti usein jättää metodinsa mysteeriksi. Tämä ero luo ainutlaatuisen jännitteen mentalistin esityksiin.

Esiintymässä Helsinki Magic Show'ssa. Kuvaaja: Aleksi Vähäpassi

Keskeiset elementit mentalismissa ovat:

  1. Psykologia: Ymmärrys ihmismielen toiminnasta on mentalistin tärkein työkalu.

  2. Esiintyminen: Kyky luoda vaikuttava ja uskottava esitys on olennaista.

  3. Taidokas harhauttaminen: Mentalisti ohjaa hienovaraisesti yleisön huomiota ja havaintoja.

Yleisimmät mentalismin muodot sisältävät:

  • Ajatustenluku: Mentalisti näyttää pystyvän lukemaan tai vaikuttamaan toisen henkilön ajatuksiin.

  • Ennustaminen: Tulevien tapahtumien tai valintojen ennakoiminen.

  • Telepatia: Ajatusten siirtäminen henkilöltä toiselle ilman fyysistä kontaktia.

Nämä esitykset perustuvat tarkkoihin huijaukseen, havaintoihin sekä  psykologisiin tekniikoihin. Mentalisti käyttää taitavasti hyväkseen ihmisten taipumusta nähdä kaavoja ja merkityksiä siellä, missä niitä ei välttämättä ole.

Vaikka mentalismin esitykset voivat tuntua yliluonnollisilta, ne perustuvat täysin luonnollisiin, joskin erittäin hienostuneisiin, taitoihin ja tekniikoihin. Mentalisti on eräänlainen psykologinen illusionisti, joka hyödyntää ymmärrystään ihmismielestä luodakseen vaikuttavia kokemuksia.

Mentalismin perusperiaatteet haastavat meidät pohtimaan havainnoinnin rajoja ja sitä, miten tulkitsemme maailmaa ympärillämme. Se muistuttaa meitä siitä, kuinka alttiita olemme suggestiolle ja miten helposti mielemme voi johtaa meitä harhaan.

 

Mentalismin historia lyhyesti

Mentalismin juuret ulottuvat syvemmälle historiaan kuin usein ajatellaan. Vaikka sen nykymuoto alkoi muotoutua 1800-luvun lopulla, mentalismin perusta luotiin jo vuosikymmeniä aiemmin.

1800-luvun alkupuolella taikurit alkoivat sisällyttää esityksiinsä elementtejä, jotka myöhemmin muodostaisivat mentalismin ytimen. Jean Eugène Robert-Houdin, jota usein kutsutaan modernin taikuuden isäksi, oli yksi ensimmäisistä, joka yhdisti psykologisia tekniikoita esityksiinsä.

Spiritualismin nousu 1800-luvun puolivälissä loi otollisen maaperän mentalismin kehitykselle. Ihmisten kiinnostus yliluonnolliseen ja tuonpuoleiseen kasvoi, mikä avasi ovia uudenlaisille esityksille.

1900-luvun alussa mentalismi otti suuria harppauksia eteenpäin.

Joseph Dunninger, jota usein pidetään "modernin mentalismin isänä", vei alan uudelle tasolle. Hänen radio- ja myöhemmin televisioesityksensä toivat mentalismin miljoonien koteihin. Dunninger kehitti ja hioi monia tekniikoita, jotka ovat edelleen käytössä nykypäivän mentalisteilla.

Toisen maailmansodan jälkeen mentalismi koki uuden nousun.

Uri Geller nousi 1970-luvulla yhdeksi tunnetuimmista mentalisteista. Hänen lusikanvääntelytemppunsa ja väitetyt telepatiataitonsa herättivät laajaa huomiota - ja kritiikkiä. Gellerin esiintymiset lisäsivät mentalismin näkyvyyttä, mutta samalla ne nostivat esiin kysymyksiä alan eettisyydestä ja aitoudesta.

Nykyään mentalismi on monimuotoinen ala, joka yhdistää taikuutta, psykologiaa ja esiintymistaitoa. Se haastaa meidät pohtimaan mielen voimaa ja havainnointimme rajoja.

Lisää mentalismin historiasta pääset lukemaan artikkelista: Mentalismin historia

 

Mentalistin työkalupakki: yleisimmät tekniikat

Mentalistin esitykset saattavat näyttää yliluonnollisilta, mutta todellisuudessa ne perustuvat taitavasti hallittuihin psykologisiin ja fyysisiin tekniikoihin. Tutustutaan nyt mentalistin tärkeimpiin työkaluihin.

Cold reading eli kylmälukeminen

Tässä tekniikassa mentalisti "lukee" henkilöä ilman ennakkotietoja, hyödyntäen hienovaraisia vihjeitä kuten kehonkieltä, pukeutumista ja yleisiä todennäköisyyksiä. Taitava mentalisti luo vaikutelman, että hän tietää henkilöstä paljon enemmän kuin todellisuudessa tietää.

Ehdotukset ja ajattelun ohjaaminen

Mentalisti käyttää puhetta ja kehonkieltä ohjatakseen yleisön ajatuksia ja toimintaa hienovaraisesti. Tämä voi johtaa tilanteisiin, joissa yleisön jäsen uskoo tehneensä vapaan valinnan, vaikka todellisuudessa häntä on ohjattu tiettyyn suuntaan.

Kehonkielen ja mikroilmeiden tulkinta 

Mentalisti harjoittelee havaitsemaan pienimpiäkin muutoksia henkilön ilmeissä ja asennossa. Nämä vihjeet voivat paljastaa henkilön ajatuksia ja tunteita, mahdollistaen näennäisesti mahdottoman tarkat "arvaukset".

Muistitekniikat

Jotkut mentalistit käyttävät edistyneitä muistitekniikoita, kuten muistipalatseja, varastoidakseen ja palauttaakseen mieleen suuria määriä tietoa nopeasti. Tämä mahdollistaa vaikuttavat muistidemonstraatiot, jotka näyttävät ylittävän normaalit inhimilliset kyvyt.

Harhauttaminen

Mentalisti ohjaa yleisön huomiota pois siitä, mitä todella tapahtuu. Tämä voi olla hienovaraista, kuten tiettyjen sanojen korostamista, tai näkyvämpää, kuten yllättävän toiminnan käyttöä kriittisellä hetkellä.

Matematiikka

Jotkut mentaaliset temput perustuvat monimutkaisiin, mutta nopeasti suoritettaviin laskutoimituksiin. Mentalisti harjoittelee näitä taitoja, kunnes ne ovat lähes automaattisia. Usein matematiikkaa käytetään yhdessä muiden tekniikoiden kanssa. Esimerkiksi mentalisti voi yhdistää nopeita laskutoimituksia eri temppuihin luodakseen erityisen vaikuttavia illuusioita, jotka näyttävät ylittävän pelkän matematiikan rajat.

On tärkeää kuitenkin muistaa, että mentalismi yksi taikuuden alalajeista siinä missä sitä ovat suuret lavailluusiot tai korttitaikuus. Ylläolevien tekniikoiden tunteminen ja niiden näennäinen käyttö yhdistettynä taikuudesta tuttuihin menetelmiin luovat mentalistin esitykseen syvyyttä tavalla, joka luo parhaimmillaan illuusion yliluonnollisista kyvyistä. Vaikka tekniikat ovat opittavissa, niiden mestarillinen hallinta vaatii omistautumista ja intohimoa alaa kohtaan.

  

Viisi suosituinta temppua

Mentalismin maailma on täynnä hämmästyttäviä temppuja, jotka ovat vuosien saatossa jääneet elämään legendoina. Nämä esitykset ovat onnistuneet hämmästyttämään yleisöjä ympäri maailman ja herättäneet keskustelua mielen voimista ja todellisuuden luonteesta.

1. Yhteys rajan toiselle puolen

Yksi varhaisen mentalismin yleisimmistä aihepiireistä oli kopioitu suoraan meedioiden pelikirjasta. Esityksessä mentalisti loi kuvan siitä, että hän pystyy kommunikoimaan kuolleiden kanssa. Kyseenalaiselta kuulostava demonstraatio on sittemmin jäänyt historiaan. 

2. Ennustaminen

Mentalistilla näyttää olevan yliluonnollinen kyky ennustaa tulevaisuutta. Usein tähän liittyy esityksen sisällä tapahtuneiden valintojen ja tapahtumien ennalta tietäminen, toisinaan vaikka jääkiekko-ottelun lopputulos tai päivän lehden lööppiotsikot. Ennustamisen voima piilee sen kyvyssä luoda illuusio ajan manipuloinnista. Kukapa ei haluaisi tietää tulevan lauantain lottonumeroita!

3. Telepatia

"Kahden hengen telepatia" on esitys, jossa kaksi esiintyjää näyttävät kommunikoivan telepaattisesti pitkienkin välimatkojen päästä. Tästä esimerkkinä ovat The Zancig's -nimellä esiintyneet Julius ja Agnes Zancig. Zancigit esittivät telepatiaa, jossa Julius näytti pystyvän välittämään tietoja vaimolleen ilman, että he kommunikoivat näkyvällä tavalla. Esityksissään Julius esimerkiksi katseli esineitä yleisössä, ja Agnes, joka oli lavalla näkemättä esineitä, pystyi näennäisesti tietämään, mitä esineitä Julius oli nähnyt.

Julius ja Agnes Zancig - Two Minds With But A Single Thought by the Zancigs, 1907.

4. Psykokinesia

Oikeana psyykikkona itseään pitävä Uri Geller ja hänen tunnetuksi tekemänsä lusikoiden ja haarukoiden taivuttaminen on ehkä tunnetuin esimerkki psykokinesiaan liittyvistä efekteistä. Tempussa mentalisti näyttää taivuttavan metallia pelkällä ajatuksen voimalla. Geller väittää taitojensa olevan totta, minkä johdosta temppu kohtasi varsinkin 70-luvulla paljon skeptisyyttä. Taikurit ovat menestyksekkäästi toistaneet Gellerin tekemiä demonstraatioita, joskus jopa tiedemiehiä huijaten!

5. Muistitemput

"Photographic memory" -esityksissä mentalisti osoittaa uskomattomia muistikykyjä, kuten kokonaisen kirjan sisällön muistamisen yhdellä vilkaisulla. Muistidemonstraatioiden teho perustuu ihmismielen rajojen haastamiseen. Meidän on hankala muistaa kymmentä ostoslistan tuotetta ja siksi on hämmentävää nähdä joku painamassa mieleen lähes rajaton määrä satunnaista informaatiota.

Näiden kuuluisien temppujen voima ei piile vain siinä, miten ne tehdään, vaan myös niiden kyvyssä herättää ihmetystä ja keskustelua. Ne haastavat meidät pohtimaan mielen voimia, havaintojemme luotettavuutta ja jopa todellisuuden luonnetta.

 

Mentalismin vaikutus ja sovellukset nyky-yhteiskunnassa

Mentalismi ei ole pelkkä viihdyttävä taiteenlaji. Sen tekniikoilla ja periaatteilla on yllättäviä yhteyksiä nyky-yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Tarkastellaan, miten mentalismin opit näkyvät eri elämänalueilla ja mitä eettisiä kysymyksiä tähän liittyy.

Mentalismi viihteenä on edelleen suosittua

TV-showt ja live-esitykset, jotka keskittyvät mentaalisiin temppuihin, keräävät suuria yleisöjä. Esimerkiksi brittiläinen Derren Brown on noussut kansainväliseksi tähdeksi ja jo pelkkä tieto miehen uudesta kiertueesta riittää myymään salit täyteen ennen kuin yhteen esitystä on edes pidetty. Ihmismielellä leikittelevät esitykset eivät vain viihdytä, vaan myös haastavat yleisön käsityksiä todellisuudesta ja mielen voimista.

Liiketoiminnassa mentalismin tekniikoita hyödynnetään yhä enemmän

Neuvottelutaidot, vaikuttava esiintyminen ja ihmisten "lukeminen" ovat arvokkaita taitoja liike-elämässä. Monet yritykset palkkaavat mentalisteja kouluttamaan henkilöstöään näissä taidoissa. Esimerkiksi:

  • Myyntikoulutuksissa opetellaan lukemaan asiakkaan kehonkieltä

  • Johtajia koulutetaan käyttämään suggestiivista kieltä motivoidakseen työntekijöitä

  • Neuvottelijat oppivat havaitsemaan pieniä merkkejä vastapuolen ajatuksista

Psykologian ja mentalismin välillä on siis todella paljon mielenkiintoisia yhteyksiä.

On hyvä ottaa huomioon, että vaikka mentalismi ja psykologia käyttävät joitain samankaltaisia tekniikoita, mentalismin lähtökohdat ja tarkoitusperät pohjautuvat aina viihdyttämiseen.

Koulutuksessa joitakin mentalismin periaatteita sovelletaan oppimisen tehostamiseen

Muistitekniikat, joita mentalistit käyttävät hämmästyttävissä muistinäytöksissään, ovat hyödyllisiä myös tavallisille opiskelijoille. Näitä tekniikoita opetetaan yhä useammin osana opiskelutaitoja, vaikka niiden alkuperä ei ole yksinomaan mentalismissa.

Mentalismin ja tieteen suhde on monimutkaistunut

Vaikka monet mentalistit myöntävät avoimesti käyttävänsä psykologisia tekniikoita yliluonnollisten kykyjen sijaan, jotkut väittävät edelleen omaavansa paranormaaleja kykyjä. Tämä on johtanut kiinnostaviin tieteellisiin tutkimuksiin, jotka pyrkivät selittämään mentaalisia ilmiöitä.

Eettisiä kysymyksiä nousee esiin mentalismin tekniikoiden laajemmassa käytössä.

  • Missä menee raja vaikuttamisen ja manipulaation välillä?

  • Onko oikein käyttää mentalismin tekniikoita liike-elämässä tai politiikassa?

  • Miten voimme suojautua haitalliselta vaikuttamiselta?

Nämä kysymykset ovat entistä tärkeämpiä aikana, jolloin informaatiovaikuttaminen ja "fake news" ovat jatkuvasti otsikoissa.

Mentalismin tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta

Teknologian kehitys tuo uusia ulottuvuuksia alalle. Virtuaalitodellisuus ja tekoäly saattavat mahdollistaa entistä vaikuttavampia mentaalisia kokemuksia. Samalla ne herättävät uusia kysymyksiä todellisuuden ja illuusion rajoista.

Ymmärtämällä, miten mielemme voi tulla harhaanjohdetuksi, voimme paremmin suojautua manipulaatiolta ja tehdä tietoisempia päätöksiä. Ehkä tämä onkin mentalismin tärkein opetus nyky-yhteiskunnalle.

 

Yhteenveto

Mentalismi on kiehtova sekoitus huijausta, psykologiaa ja taidokasta esiintymistä. Se ei perustu yliluonnollisiin kykyihin, vaan pikemminkin syvälliseen ymmärrykseen ihmismielestä ja käyttäytymisestä. Mentalistit ovat mestareita lukemaan hienovaraisia vihjeitä, hyödyntämään psykologisia tekniikoita ja luomaan vaikuttavia esityksiä. Vaikka mentalistin temput voivat tuntua hämmästyttäviltä, ne ovat pohjimmiltaan osoitus ihmismielen uskomattomista kyvyistä ja siitä, miten havainnointia voidaan ohjata. Seuraavan kerran kun näet mentalistin esityksen, voit ihailla sitä sekä taiteena että psykologisena mestariteoksena. Kuka tietää - ehkä alat itsekin kiinnostua näiden taitojen oppimisesta ja löydät itsestäsi piilevän mentalistin!




Lue lisää
Joni Raninen Joni Raninen

Mentalismin historia: Mistä kaikki alkoi?

Sukella mentalismin historiaan ja opi, kuinka tämä mielen taide on kehittynyt 1800-luvulta nykypäivään. Tutustu alan merkittävimpiin käännekohtiin.

Oletko koskaan miettinyt, mistä mentalismi sai alkunsa? Tämä mielen taiteen muoto on hurmannut yleisöjä jo yli vuosisadan ajan! Mentalismin historia onkin täynnä hämmästyttäviä käänteitä, nerokkaita esiintyjiä ja uskomattomia esityksiä. Tänään sukellamme syvälle tämän kiehtovan taiteenlajin historiaan ja tutkimme, kuinka mentalismi on muovannut viihdemaailmaa siihen pisteeseen mitä se on nyt. 


Mentalismin synty 1800-luvun lopulla

Mentalismin juuret ulottuvat syvälle 1800-luvun loppupuolelle. Tämä oli aikaa, jolloin maailma tuntui olevan täynnä mysteereitä ja ihmisten uteliaisuus yliluonnollista kohtaan oli huipussaan.

Mentalismi syntyi spiritualismin jälkimainingeissa. 1800-luvun puolivälissä spiritualismi levisi kulovalkean tavoin Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Meediot väittivät pystyvänsä olemaan yhteydessä tuonpuoleiseen. Meedioiden välityksellä henkiolennot, varsinkin vainajien henget, pystyivät (meedioiden väittämänä) vaikuttaa aineelliseen maailmaan ja lähettää ihmisille sitä kautta tietoa ns. ylimaallisesta. Meedioiden kultakausi oli 1840-luvulta 1900-luvun alkuun, jolloin spiritismi oli suosittua. Meediot järjestivät spiritistisiä istuntoja, joissa he välittivät viestejä hengiltä ja saattoivat erittää henkimaailmasta materialisoitunutta ektoplasmaa (Wikipedia).

Spiritismi levisi kulovalkean tavoin ja loi kysyntää henkilöille, jotka väittivät omaavansa yliluonnollisia kykyjä.

Mentalismin varhaiset pioneerit nousivat esiin tässä otollisessa ilmapiirissä. Alan kehitys alkoi jo 1800-luvun alkupuolella tunnettujen taikureiden, kuten ranskalaisen Jean Eugène Robert-Houdinin, esitysten myötä. He loivat pohjan tekniikoille, joita myöhemmät mentalistit jatkokehittivät.

Varhaisen mentalismin suurina vaikuttajina voidaan pitää yhdysvaltalaista J. Randall Brownia sekä hänen oppipoikaansa, nuorena menehtynyttä  Washington Irving Bishopia. Miekkosten esitykset saivat myös monet tiedemiehet kiinnostukseeni kyvyistään. Tietojen mukaan lääkärit halusivat ja jopa pääsivät tutkimaan Brownin pääkoppaa ja sitä, miten hänen oli mahdollista suoriutua uskomattomista tempauksistaan. Lääkärit päätyivät tuloksiin, jotka vahvistivat Brownin väitteet hänen kyvystään lukea ajatuksia. Brown käytti näitä tuloksia hyväkseen mainosjulisteissaan. Bishop nousi maineeseen 1880-luvulla ajatustenlukua demonstroivilla esityksillään. Hän hämmästytti yleisöjä väittämällä pystyvänsä lukemaan ihmisten ajatuksia pelkästään fyysisen kontaktin avulla. Tämä tekniikka tunnetaan nykyään "muscle reading" -nimellä.

J Randall Brown. Unknown author, Public domain, lähde: Wikimedia Commons

Yleisön reaktiot varhaisiin mentalismin esityksiin olivat moninaisia. Hämmästys, epäusko ja jopa pelko sekoittuivat. Spiritismin ote oli edelleen vahva ja monet uskoivatkin vilpittömästi esitysten olevan todellisia näyttöjä yliluonnollisista kyvyistä. Mentalismi sai kuitenkin osakseen myös epäilijöitä. Tämä johti usein kiihkeisiin väittelyihin esitysten aitoudesta.

Tänä aikakautena mentalismi alkoi myös muodostumaan omaksi taikuuden lajikseen. Mentalistit toki käyttivät myös taikuudesta tuttuja metodeja, mutta eri tavoin ja tavoittein. Siinä missä mentalistit pyrkivät edelleen luomaan illuusion todellisista psyykkisistä kyvyistä, taikuri jätti usein kykyjensä alkuperän katsojien päätettäväksi.

Varhaisten mentalistien temput olivat yksinkertaisia. Vielä nykypäivänäkin suosittu efekti oli löytää piilotettuja asioita ajatuksen voimalla. Muscle reading-tekniikkaan perustuva temppu on aitoa mielenlukemista ja se perustuu katsojalta saatuihin hienovaraisiin vihjeisiin ja tarkkaavaisuuteen. Nämä esitykset antoivat yleisölle maistiaisen siitä jännityksestä, jota varhaiset mentalismin esitykset tarjosivat.

Mentalismin synty 1800-luvun lopulla ei siis ollut sattumaa. Se oli seurausta aikakautensa kulttuurisista virtauksista, tieteellisestä kehityksestä ja ihmisten loputtomasta kiinnostuksesta mielen mysteereitä kohtaan.

Tämä aikakausi loi perustan nykyiselle mentalismille - kiehtovalle sekoitukselle psykologiaa, esiintymistaitoa ja ihmismielen ymmärtämistä.

Seuraavaksi syvennymme mentalismin kultakauteen 1900-luvun alussa. Silloin ala todella kasvoi omaksi itsekseen ja löi samalla itsensä läpi viihdemaailmassa. 

 

 Mentalismin kultakausi 1900-luvun alussa

1900-luvun alku merkitsi mentalismin todellista läpimurtoa viihdemaailmassa. Tämä aikakausi tunnetaan yleisesti mentalismin kultakautena, jolloin ala saavutti ennennäkemättömän suosion ja kehittyi huimaa vauhtia.

Tunnetuimmat mentalistit ja heidän innovaationsa mullistivat alan. Joseph Dunninger, jota usein kutsutaan "modernin mentalismin isäksi", nousi tänä aikana parrasvaloihin. Dunninger kehitti monia uusia tekniikoita ja temppuja, jotka ovat edelleen käytössä nykypäivän mentalisteilla. Hänen radiossa ja myöhemmin televisiossa esittämänsä tempaukset toivat mentalismin miljoonien koteihin.

Joseph Dunninger. Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Mentalismin suosion kasvu vaudeville-teattereissa oli merkittävä tekijä alan kehityksessä. Vaudeville tarjosi mentalisteille esiintymisalustan ja mahdollisuuden hioa taitojaan jatkuvasti vaativan yleisön edessä. Tämä johti esitysten laadun huomattavaan paranemiseen ja uusien, entistä vaikuttavampien temppujen kehittämiseen.

Uusien tekniikoiden ja temppujen kehittyminen oli tänä aikakautena nopeaa. Mentalistit alkoivat yhä enemmän hyödyntää psykologian ja käyttäytymistieteiden uusia löydöksiä esityksissään ja premisseissään. Erikoisuutena mainittakoon itävaltalaisjuutalainen hypnoosimestari, mentalisti, okkultisti ja astrologi Erik Jan Hanussen, jonka sanotaan opettaneen Adolf Hitleriä esiintymisessä ja dramaattisten vaikutusten saavuttamisessa. Hanussen sai tittelin Hitler's Psychic.

Viihteeksi suunnatun mentalismin kovimpia alan kehittäjiä olivat 1900-luvun alkuvuosikymmeninä mm. Theodore Annemann, Al Koran, Tony Corinda ja Chan Canasta.

Theodore "Ted" Annemann. Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Mentalismin vaikutus populaarikulttuuriin oli huomattava. Kirjat, elokuvat ja radiodraamat hyödynsivät mentalismin teemoja, ja "ajatustenlukija" -hahmoista tuli suosittuja fiktiossa. Tämä puolestaan ruokki yleisön kiinnostusta todellisia mentalisteja kohtaan, luoden positiivisen kierteen alan kasvulle.

Jotkut mentalistit alkoivat laajentaa toimintaansa pelkästä viihteestä kohti käytännön sovelluksia. Esimerkiksi jotkut tarjosivat palveluitaan yrityksille konsultteina tai jopa avustivat lakia valvovia viranomaisia. Samaan aikaan alan julkaisutoiminta kehittyi, mistä esimerkkinä William Larsen Sr:n perustama 'Genii' -lehti, joka keskittyi taikuuteen ja mentalismiin.

1920-luvulla mentalismi kohtasi myös haasteita. Skeptikot ja tiedemiehet alkoivat tutkia mentalistien väitteitä tarkemmin, mikä johti joidenkin huijareiden paljastumiseen. Tämä pakotti rehelliset mentalistit kehittämään entistä taidokkaampia ja vaikeammin selitettäviä temppuja.

Mentalismin kultakausi ei ollut pelkkää menestystä ja glamouria. Se oli myös intensiivisen kilpailun ja jatkuvan innovaation aikaa. Mentalistit joutuivat jatkuvasti kehittämään uusia temppuja ja tekniikoita pysyäkseen relevantteina ja erottuakseen joukosta. Tämä kilpailu kuitenkin edisti alan kehitystä ja nosti esitysten tasoa entisestään.

1900-luvun alku loi perustan modernille mentalismille. Monet tuolloin kehitetyt tekniikat ja periaatteet ovat edelleen käytössä, vaikka ne ovat toki kehittyneet ja hioutuneet vuosien saatossa. Tämä aikakausi osoitti mentalismin voiman sekä viihteenä että käytännön työkaluna ihmismielen ymmärtämisessä.

Seuraavassa osiossa tarkastelemme, kuinka mentalismi sopeutui moderniin aikakauteen ja uusiin medioihin. Miten mentalismi onnistui säilyttämään relevanssinsa teknologian kehittyessä ja yleisön muuttuessa yhä skeptisemmäksi?

Mentalismi modernilla aikakaudella 

Mentalismin siirtyminen modernille aikakaudelle toi mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia. Teknologian kehitys, muuttuvat yhteiskunnalliset asenteet ja uudet mediat muovasivat alaa merkittävästi 1900-luvun puolivälistä eteenpäin.

Television ja median vaikutus mentalismin kehitykseen oli mullistava. Televisio tarjosi mentalisteille ennennäkemättömän alustan tavoittaa miljoonia katsojia samanaikaisesti. Tämä johti esitysten visuaalisuuden korostumiseen ja uudenlaisten temppujen kehittämiseen, jotka toimivat erityisen hyvin kameran edessä.

Uri Geller nousi 1970-luvulla yhdeksi tunnetuimmista televisioesiintyjistä, joka väitti omaavansa yliluonnollisia kykyjä. Hänen lusikanvääntelytemppunsa ja väitetyt telepatiataitonsa herättivät laajaa huomiota, mutta myös merkittävää skeptisyyttä. Erityisesti James Randin kaltaiset skeptiset taikurit kyseenalaistivat Gellerin väitteet ja paljastivat useita hänen tekniikoistaan lavastetuiksi.

Legendaarisin vastaisku oli Randin operoima Project Alpha. Projektissa kaksi Randin palkkaamaa taikuria huijasivat tiedemiehiä toistaen Gellerin kuuluisaksi tekemät metallintaivutustemput. Project Alpha näytti, miten helposti ihmisiä voidaan johtaa harhaan, jos tutkimuksessa ei noudateta tiukkoja ja kontrolloituja menetelmiä. Samalla se korosti skeptisyyden ja kriittisen ajattelun tärkeyttä erityisesti paranormaalien väitteiden tutkimuksessa. 

Mentalismin ja psykologian suhde on aina ollut vahva, mutta se on syventynyt entisestään modernin tieteen kehityksen myötä. Tämä lähentyminen on johtanut siihen, että monet mentalistit hyödyntävät avoimesti psykologian ja käyttäytymistieteiden uusimpia löydöksiä esityksissään. Esimerkiksi Derren Brown, yksi nykypäivän tunnetuimmista mentalisteista, on tullut kuuluisaksi psykologisten tekniikoiden taidokkaasta yhdistämisestä perinteisiin mentalismin menetelmiin.

Internetin ja sosiaalisen median nousu on tuonut mentalismiin uuden ulottuvuuden. Mentalistit voivat nyt olla suorassa vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa, mikä on johtanut interaktiivisempiin ja osallistavampiin esityksiin. Tämä on myös mahdollistanut uudenlaisten temppujen ja illuusioiden luomisen, jotka hyödyntävät digitaalisia alustoja.

Samalla kun mentalismi on kehittynyt, se on kohdannut myös haasteita. Lisääntynyt tieteellinen ymmärrys ja skeptisyys ovat pakottaneet mentalistit olemaan avoimempia menetelmiensä suhteen. Monet nykyajan mentalistit korostavat, että heidän esityksensä perustuvat taikuudesta tuttuihin menetelmiin ja taitavaan psykologisten tekniikoiden käyttöön, ei yliluonnollisiin kykyihin.

Mentalismin soveltaminen liiketoiminnassa ja koulutuksessa on lisääntynyt, vaikka se ei ole laajamittaista. Joitakin mentalisteja käytetään konsultoinnissa tai koulutuksissa, esimerkiksi neuvottelutaitojen kehittämisessä tai asiakaspalvelun parantamisessa. Tämä on avannut joillekin mentalisteille uusia uramahdollisuuksia perinteisen viihteen ulkopuolella, mutta se ei ole muodostunut valtavirraksi liiketoiminnassa.

Modernilla aikakaudella mentalismi on jatkanut kehittymistään, sopeutuen uusiin teknologioihin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin. Se on säilyttänyt kykynsä hämmästyttää ja viihdyttää, samalla kun se on löytänyt uusia sovelluksia ja kohdannut kriittistä tarkastelua. Mentalismin tulevaisuus näyttää monimuotoiselta, kun ala jatkaa innovointia ja mukautumista alati muuttuvassa maailmassa, tasapainoillen viihteen ja tieteellisen tarkastelun välimaastossa.

Seuraavaksi tarkastelemme, kuinka mentalismin tekniikat ovat kehittyneet läpi historian. Miten vanhat menetelmät ovat muuntuneet ja miten uudet löydökset ovat rikastuttaneet mentalistien työkalupakkia?

Mentalismin tulevaisuus ja sen rooli nyky-yhteiskunnassa

Mentalismi on läpi historiansa osoittanut kykynsä mukautua ja kehittyä. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan tälle kiehtovalle alalle?

Teknologian kehitys tarjoaa uusia mahdollisuuksia ja haasteita. Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus voivat avata ovia uudenlaisille mentaalisille kokemuksille. Kuvittele mentalistin esitys, jossa yleisö uppoutuu täysin immersiiviseen ympäristöön.

Toisaalta, tekoälyn kehitys herättää kysymyksiä. Voiko AI oppia mentalismin taitoja? Tämä skenaario voisi mullistaa alan, mutta samalla se korostaa inhimillisen vuorovaikutuksen ainutlaatuisuutta. Vaikka voisinkin kuvitella tekoälyn oppivan lukemaan ajatuksia, uskon ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja siihen, ettei livenä koettua esitystä voida korvata.

Mentalismin soveltaminen arkielämässä jatkaa kasvuaan. Vaikka käyttäytymisen psykologia on tiedettä, uskon monen mentalistin voivan lisätä siihen oman mausteena koulutuksia kehitellessään. Yritykset ovat kiinnostuneita asioista, joilla työn tekeminen helpottuu ja uskon että tämä trendi todennäköisesti vahvistuu tulevaisuudessa.

Tiede ja mentalismi lähentyvät entisestään. Emme kenties käytä esityksissämme aivokuvantamisen uusimpia patentteja, mutta voimme käyttää löydöksiä rakentaessamme siltaa tieteen ja taiteen välille. Uskon myös että mentalismin historia sisältää monia mielenkiintoisia kokeiluja, joiden paikkansapitävyyttä tulevat tiedemiehet voisivat laitteillaan testata. 

Loppujen lopuksi, vaikka maailma muuttuu, mentalismin ydin säilyy. Uskon sillä olevan myös tulevaisuudessa kyky hämmästyttää ja herättää ihmetystä.

Vaikka tekniikat ja esitystavat muuttuvat, ihmisten kiinnostus mielen mysteereihin säilyy. Mentalismin rooli on yhä edelleen olla sekä viihteen että henkilökohtaisen kehityksen väline, haastaen meidät pohtimaan mielemme potentiaalia.

Yhteenveto

Mentalismin matka 1800-luvun hämäristä teattereista nykypäivän television parrasvaloihin on ollut huikea. Olemme nähneet, kuinka ala on kehittynyt, mukautunut ja jatkuvasti haastanut käsityksemme mielen voimista. Mentalismi ei ole vain viihdettä - se on inspiroinut tieteellistä tutkimusta, vaikuttanut psykologian kehitykseen ja tarjonnut työkaluja arkielämän haasteisiin. Kun seuraavan kerran näet mentalistin esiintyvän, muista, että olet todistamassa vuosisatojen kehityksen ja innovaation tulosta. Mitä mentalismin tulevaisuus tuo tullessaan? Se jää nähtäväksi, mutta yksi asia on varma: tämä kiehtova taiteenlaji jatkaa mieliemme hämmästyttämistä vielä pitkään.




Lue lisää
Tommi Viikinkoski Tommi Viikinkoski

Project Alpha: Taikurien suuri huijaus sai tutkijat naurunalaisiksi

Project Alpha oli James Randin vuonna 1979 käynnistämä kokeilu, jonka tarkoituksena oli testata parapsykologian alan tutkijoiden kykyä havaita huijausta. Kokeilussa kaksi nuorta taikuria esittivät olevansa meedioita ja heidät hyväksyttiin tutkimuskohteiksi McDonnellin yliopistolliseen psyykkisten tutkimusten laboratorioon.

Projektin aikana taikurit huijasivat tutkijoita käyttämällä yksinkertaisia taikatemppuja, joita laboratoriotutkijat eivät onnistuneet paljastamaan. Lopulta, kun huijaus paljastettiin, se herätti keskustelua parapsykologian alan haavoittuvuudesta ja siitä, kuinka tieteellistä tarkkuutta voidaan parantaa.

Project Alpha

Joskus totuus on oudompaa kuin fiktio.

"Generous funding doesn’t make scientists smart... Nor are they able to detect trickery without help."
— James Randi
 

On vuosi 1973.

Israelilainen illusionisti ja itseään psyykikkona markkinoinut Uri Geller on juuri vieraillut Johnny Carsonin The Tonight Show'ssa. Lusikoita väännellyt ja ajatuksia telepaattisesti lukenut Geller oli kuuminta hottia, hämmentäen yleisöjä missä tahansa esiintyikään. Gellerin myyntivalttina oli miehen väitteet siitä, että ihmeet, joita hän demonstroi, ovat totta ja perustuvat hänen paranormaaleihin kykyihinsä.

Gellerin bravuurina oli taivuttaa metalliesineitä, kuten lusikoita, pelkällä ajatuksen voimalla.

Taivuttamisen lisäksi Geller pysäytti kelloja ja väitti voivansa lukea ajatuksia. Esitykset herättivät laajaa kiinnostusta ja huomiota sekä ihailijoiden että skeptikoiden keskuudessa. Gellerin lumoissa olivat tv-isäntien lisäksi myös kodeissaan miehen temppuilua seuranneet tavalliset kansalaiset.

Karismaattisen, murtaen englantia puhuneen ihmemiehen seikkailut eivät kuitenkaan sopineet kaikkien pirtaan. Erilaisten huijareiden visiitit sen ajan tv-ohjelmissa olivat alkaneet nyppimään erityisesti illusionisti James Randia.

By James Randi Educational Foundation, CC BY-SA 3.0

Skeptikkona tunnetuksi tullut Randi käytti suuren osan urastaan paljastaakseen huijareita ja väitteitä paranormaaleista ilmiöistä. Tässä yksi esimerkki tuimailmeisestä Randista paljastamassa erään tv:ssä kykyjään testanneen telepaatikon temppuilua.

Randi oli hämmästynyt siitä, miten helposti ihmisiä voidaan huijata, kun he uskovat näkevänsä jotain yliluonnollista. Esityksissään Randi suoritti samanlaisia temppuja kuin Geller, kuten lusikoiden taivuttamista, mutta korosti aina, että kyse oli pelkästään taitavasta käsittelystä eikä mistään yliluonnollisesta.

Kritiikistä huolimatta Gellerin nousukiidolle ei näyttänyt tulevan loppua, joten Randi päätti nostaa panoksia.

"What would happen if two young conjurors posing as psychics were introduced into a well-funded university parapsychology laboratory?"

Projektin lähtökohdat

Project Alpha oli Randin vuonna 1979 käynnistämä kokeilu, jonka tarkoituksena oli testata parapsykologian tutkimuksen luotettavuutta. Project Alpha toteutettiin yhteistyössä McDonnell Laboratory for Psychical Research -laitoksen kanssa, joka sijaitsi Washingtonin yliopistossa St. Louisissa, Missourissa. Laitos oli saanut merkittävän rahoituksen liikemies James S. McDonnellilta ja oli omistautunut tutkimaan paranormaaleja ilmiöitä, kuten telekinesiaa ja muita psyykkisiä voimia. Randin tavoitteena oli selvittää, pystyisikö tällainen rahoitus parantamaan tutkimusten laatua, vaikka parapsykologien asenne olisi vahvasti psyykkisiä ilmiöitä puolustava. Randi halusi testata, kuinka helposti tutkijat voisivat tulla huijatuiksi, jos he eivät soveltaisi tiukkoja tieteellisiä menetelmiä.

Projektin toteutus

Randi rekrytoi kaksi nuorta taikuria, Steve Shaw’n (myöhemmin tunnettu nimellä Banachek) ja Michael Edwardsin, jotka teeskentelivät omaavansa psyykkisiä kykyjä. He esiintyivät tutkijoille vapaaehtoisina, jotka väittivät pystyvänsä muun muassa taivuttamaan metalliesineitä (esim. lusikoita) ajatuksen voimalla ja liikuttamaan esineitä ilman kosketusta.

Projektin aikana Shaw ja Edwards huijasivat tutkijoita käyttämällä erilaisia taikatemppuja, kuten taivuttamalla metalliesineitä huomaamattomasti ja manipuloimalla suljettuja laatikoita, joihin oli asetettu esineitä. He esimerkiksi vaihtelivat nimilappuja esineiden välillä ja avasivat sinetöityjä laatikoita, vaikuttaen niiden sisältöön ilman, että tutkijat havaitsivat mitään poikkeavaa. Heidän huijauksensa ulottuivat myös telepatian testaukseen, jossa he pystyivät avaamaan ja sulkemaan suljettuja kirjekuoria ja paljastamaan niiden sisältöä ilman, että tutkijat huomasivat manipulointia.

Randi oli varoittanut laboratorion johtajaa, Peter Phillipsiä siitä, että taikureiden asiantuntemus olisi ylipäätään välttämätöntä kokeiden suunnittelussa ja tulosten tulkinnassa, mutta Phillips ei ottanut varoituksia vakavasti. Hän salli Shaw'n ja Edwardsin johtaa kokeita ja muuttaa niiden sääntöjä oman mielensä mukaan. Tutkijat tulkitsivat useita heidän temppujaan todisteiksi psyykkisistä kyvyistä, vaikka ne olivat pelkkiä taikatemppuja.

Kaksikko onnistui vakuuttamaan tutkijat, jotka eivät epäilleet heidän menetelmiään tai kyseenalaistaneet heidän tuloksiaan.

Paljastus

Project Alpha jatkui useita vuosia, kunnes Randi päätti paljastaa huijauksen. Hän julkisti, että Shaw ja Edwards olivat taikureita ja että heidän paranormaalit kykynsä olivat huolellisesti suunniteltuja illuusioita. Randi korosti, että tutkijoiden epäonnistuminen johtui heidän halustaan uskoa paranormaaleihin ilmiöihin ja heidän puutteellisista tutkimusmenetelmistään. Paljastus herätti suurta kohua parapsykologian piirissä ja johti siihen, että alan tutkimusmenetelmiä ja -asenteita alettiin tarkastella kriittisemmin. Kokeilu osoitti, kuinka helposti jopa hyvin rahoitetut ja näennäisesti tieteelliset tutkimukset voivat harhautua, jos tutkijat eivät ole riittävän skeptisiä ja valppaita mahdollisten huijausten varalta.

Vaikutukset

Kokeilun päätyttyä Randi esitti analyysin jossa hän osoitti, kuinka yksinkertaisia taikatemppuja oli käytetty laboratoriossa ja kuinka ne olisi voitu paljastaa, jos oikeanlaisia kontrollitoimenpiteitä olisi noudatettu. Project Alpha oli merkittävä varoitus tieteelliselle yhteisölle siitä, miten helposti ihmisiä voidaan johtaa harhaan, jos tutkimuksessa ei noudateta tiukkoja ja kontrolloituja menetelmiä. Se korosti myös skeptisyyden ja kriittisen ajattelun tärkeyttä erityisesti paranormaalien väitteiden tutkimuksessa. Projekti toi lisää julkisuutta James Randin työlle skeptikkona ja hänen missionaan paljastaa huijauksia ja suojella ihmisiä petoksilta.

Randi perusti vuonna 1996 nimeään kantaneen James Randi Educational Foundationin (JREF), joka tarjosi miljoonan dollarin palkkion (vuoteen 2015 saakka) kenelle tahansa, joka pystyisi todistamaan paranormaalin ilmiön tieteellisesti valvotuissa olosuhteissa.

Palkkiota ei koskaan lunastettu.

Yhteenveto

Project Alpha jäi historiankirjoihin esimerkkinä siitä, kuinka kriittinen ajattelu ja skeptisyys ovat välttämättömiä tieteellisessä tutkimuksessa, erityisesti silloin, kun tutkimusaiheena ovat kiistanalaiset ja vaikeasti todennettavat ilmiöt, kuten paranormaali toiminta.


Huijauksesta enemmän:

https://skepticalinquirer.org/1983/07/the-project-alpha-experiment-part-1-the-first-two-years/

https://www.themagicwordpodcast.com/scottwellsmagic/261-project-alpha-with-mike-edwards

https://en.wikipedia.org/wiki/Project_Alpha_(hoax)

https://en.wikipedia.org/wiki/James_Randi_Educational_Foundation




Lue lisää