Kun elämä ei mene suunnitelmien mukaan: Näin hyödyt vastoinkäymisistä
“Vastoinkäymiset eivät ole pysäyttäviä esteitä – ne ovat mahdollisuuksia kasvaa ja tulla paremmaksi versioksi itsestämme.”
Elämässä vastoinkäymiset tuntuvat usein hidasteilta – jopa seiniltä – joiden läpi on vaikea nähdä. Moni kokee, että menestys tulee, kun vastoinkäymisiä vältetään tai ohitetaan, mutta entä jos nuo hetket eivät olekaan virheitä, vaan osa matkaa? Mitä jos este onkin askelmerkeistä merkittävin? Alla kaksi tapaa jolla itse nykyisin pyrin suhtautumaan eteeni tuleviin vastoinkäymisiin.
1. Ota haaste vastaan – ilman täydellisyysvaatimusta
Kukaan ei halua tuntea epäonnistumista ja siksi vältämme tilanteita, joissa koemme todennäköisesti juuri niin. Silti elämä osoittaa, että kasvu ei synny helpoista valinnoista, vaan niistä, jotka todella koettelevat. Oma tarinasi tai vaihe, jossa tuntuu ettei mikään onnistu, saattaa oikeastaan olla viesti siitä, että tämä on juuri se hetki, jolloin kasvat.
Vastoinkäymisten arvo ei ole siinä, miten täydellisesti niiden kautta selviämme, vaan siinä, miten ne avaavat silmämme uudelle näkökulmalle. Vain vajaa 10 vuotta sitten en tiennyt yhtään mitä haluaisin tehdä. Olin pätkätöissä ja rahattomuus oli alkanut muuttaa identiteettiäni. Pidin itseäni muita alempiarvoisena. Pohjalla ollessani ymmärsin, ettei kukaan muu kuin voi muuttaa suuntaani ja huomasin, että kyse oli ennen kaikkea ajattelutavan muuttamisesta. Vastoinkäyminen itsessään ei ollut "virhe", vaan tilaisuus ottaa vastuu omasta kasvusta.
2. Pysähdy kysymään: Mitä voin tästä oppia?
Vaikeina hetkinä mieli kysyy automaattisesti: "Miksi minä?"
Harvoin ensimmäinen ajatus on kysyä itseltään, että mitä tästä tilanteesta voisin oppia. Ja silti, kun pohdimme tilannetta myöhemmin, olemme todennäköisesti vahvempi juuri siksi, että jokin asia haastoi meitä kasvamaan.
Mietitään tilannetta, missä jokin projekti ei mene suunnitellusti tai sinulle tärkeä ihmissuhde kokee kriisin, tilanne voi helposti tuntua mahdottomalta kohdata. Tällaisissa hetkissä onkin erityisen tärkeää pysähtyä. Sen sijaan että kysyisit "miksi", voit kysyä: "Mitä voin tästä oppia?"
Tämä pieni asennemuutos tekee mahdottomasta hetken, jonka voi kääntää kasvun poluksi.
Harjoitus: Ota yksi askel kohti uutta näkökulmaa
Kokeile seuraavaa: valitse yksi asia, jota olet vältellyt siksi, että se tuntuu liian haastavalta tai koska epäonnistumisen pelko estää sinua toimimasta. Kirjoita ylös mielessäsi olevia asioita ja pohdi, mikä voisi olla pienin askel sen kohtaamisessa. Älä mieti lopputulosta tai sitä, miten täydellisesti asia hoituu – keskity vain ottamaan ensimmäinen askel.
Muutos ei ole usein helppoa, mutta tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel. Tällaisella pienellä muutoksella voit kasvattaa luottamusta itseesi. Pienen askeleen ottaminen ei ehkä ole yhtä näyttävää kuin täydellinen onnistuminen, mutta sillä on valtava merkitys sille, miten ajattelet itsestäsi. Pienet, rohkeat askeleet ovat niitä, joilla todellista vahvuutta rakennetaan.
Lopuksi: Hyväksy prosessi, älä pyri lopputulokseen
Jokainen vastoinkäyminen on muistutus siitä, että kasvu ei tapahdu mukavuusalueella. Kasvu tarkoittaa kykyä kohdata asiat juuri sellaisina kuin ne ovat ja hyväksyä se, että et voi aina vaikuttaa lopputulokseen. Voit kuitenkin vaikuttaa omaan suhtautumiseesi.
Pohdinnan ja itsensä haastamisen kautta alat nähdä vastoinkäymiset erilaisina: et enää pelkää epäonnistumisia, vaan hyväksyt ne osana matkaa. Ne eivät ole virheitä, vaan tilaisuuksia kasvaa, oppia ja ymmärtää itseään paremmin. Tapa, jolla suhtaudumme esteisiin, määrittää sen, mitä voimme niistä oppia.
Itsensä haastaminen ja vaikeuksista oppiminen on seikkailu, jota varten vastoinkäymiset ovat olemassa.