Näin lisäät merkityksellisyyttä elämääsi
Harva meistä tietää intuitiivisesti mitä haluaa elämällään tehdä. Haasteet työelämässä, parisuhteessa tai vapaa-ajan vietossa voivat hallita ajattelua niin paljon, ettei enää pysty nauttimaan elämästä samalla tavoin kuin aiemmin. Alla työkalu herättämään ajattelua uusien asioiden ja mielenkiinnon kohteiden tarkasteluun ja tutkimiseen. Teksti on osa pidempää kokonaisuutta, jonka kirjoitin vuonna 2023 ilmestyneeseen kirjaani Kaikesta huolimatta - mentalistin ohjeita hyvään oloon. Jos teksti miellyttää ja haluaisit tutustua ajatuksiini tarkemmin, helpoin tapa tilata kirja on laittaa siitä viestiä minulle osoitteeseen tommi@viikinkoski.fi
Lähetän kirjan sinulle muutamassa päivässä - nimmarilla varustettuna!
Tänään siis aiheena mielenkiinnonkohteiden tutkailu ja merkityksellisten asioiden lisääminen arkeen:
Kirjoita ylös jokainen asia, joka kiinnostaa sinua.
Oma listani voisi näyttää vaikka tältä: mentalismi, luennointi, perheen kanssa touhuaminen, kalastaminen, bjj ja kirjoittaminen.
Valitse yksi asia, joka tuntuu hyvältä.
Missä asiassa sallit itsellesi täydellisen epäonnistumisen? Valitse ensi alkuun vain yksi, ilman suurempaa painetta. Tarkoitus ei ole tehdä tätä asiaa lopun elämää.
Nyt sinulla on teema, aihe, suuntaviiva. Oletan, että tämä asia on todella sellainen, joka sinua kiinnostaa. Jos ei ole, käy listasi uudelleen läpi ja koita löytää sellainen.
Seuraa paras vaihe: keskity tämän asian tekemiseen seuraavat 30 päivää.
Kuulit oikein. Ei selityksiä, vain teot merkitsevät. Käytä seuraavat 30 päivää tehden tätä asiaa joka päivä. Tutustu siihen. Ota selvää, miltä sen tekeminen oikeasti tuntuu. Herättele itseäsi sen suhteen, onko asian tekeminen ihan oikeasti mieluisaa tai täydellistä vain unelmissasi. Käytä joka päivä haluamasi aika sen selvittämiseen, saattaisiko tämä asia olla uusi intohimosi.
Jos kuvittelet tämän olevan ajanhukkaa, mieti uudestaan. Ensinnäkin, lähdit tilanteesta, jossa intohimo oli kadoksissa. 30 päivää myöhemmin olet joko löytänyt sen tai huomannut melko varmasti, mikä se ei ole. Ei siis ole väliä, vaikka valinta tuntuukin väärältä. Palaa takaisin listaasi, ja tee tarvittavat muutokset. Toista sama prosessi alusta: valitse mielenkiinnon kohde, ja ryhdy toimeen. On myös kolmas vaihtoehto, ja se on olla valitsematta. Tosin tekemättä mitään et saa myöskään mitään aikaiseksi. Ryhtymällä hommiin ja tekemällä jonkun asian eteen 30 päivää töitä, saat ehkä selvitettyä, mikä sinua ihan oikeasti kiinnostaa.
Tärkeintä on toiminta.
Väitän jopa, että jos intohimon tai suunnan puute koskee juuri sinua, suurena syynä saattaa olla toimettomuus eli se, että et tee asioita. Valitettavasti myös toimettomuuteen, kuten motivaatioon ja intohimoon, liittyy itseään ruokkiva noidankehä: toimettomuus johtaa hämmentymiseen, joka johtaa pelkoon. Pelko johtaa toimettomuuteen, joka johtaa hämmentymiseen, joka...
Voimme muokata ajattelua toistolla. Jatkuvasta murehtimisesta voi opetella irti. Jos olet negatiivinen, pakota itsesi näkemään myös hyviä asioita. Jos olet epävarma, pakota itsesi tekemään hankalia juttuja välittämättä tunteesta. Tunne ja mielikuva muuttuvat tekemällä asioita toisin päivä toisensa perään. Hyväksymällä jokainen hetki sellaisenaan, pystyy vapauttamaan itsensä tästä ajattelun oravanpyörästä.
Näiden 30 päivän aikana sinun tehtäväsi olisi keskittyä näkemään pelkkiä tilaisuuksia ja mahdollisuuksia ja tilanteen tullen tarttua niihin kiinni. Leikitään, että olet yrittäjä. Olet juuri laittanut firman pystyyn ja kaipaat lisää asiakkaita. Pyörittelet jatkuvasti mielessäsi skenaarioita liittyen markkinointiin ja kontaktien lisäämiseen, mutta et ole saanut aikaiseksi sen tarkempaa suunnitelmaa. Haasteen tarkoitus on tarkentaa omaa keskittymistä ja huomata asioita, jotka voisivat viedä sinua haluamaasi suuntaan. Toiminnan aloittamiseen liittyvän haasteen tekemisestä oli minulle muutama vuosi sitten valtava apu. Huomasin jo muutaman päivän jälkeen, miten jokaisen tekosyyn takana olikin ollut pelko epäonnistumisesta, eikä mikään ihan aidosti minua estänyt asia. Yhtäkkiä olikin aikaa järjestellä asioita ja saada juttuja aikaiseksi. Se, mitä tuolloin kaipasin, ei ollut ulkopuolinen apu vaan rohkeus. En saanut sitä tuolloin muualta, joten uskallus oli pakotettava esiin. Kirjoita ylös, mitä haluat näiden 30 päivän aikana saavuttaa ja anna palaa. Keskity asioihin, jotka ovat oikeasti tavoitettavissa. Teema voi olla vaikka yrityksen näkyvyyden lisääminen. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien alat vain yksinkertaisesti toteuttaa asioita, jotka vievät sinua kohti päämääräsi, rohkeasti ja positiivisella asenteella.
Voi olla, että olet jo pitkään pohtinut tietyn tempauksen tekemistä? Nyt on vihdoin aika polkaista se käyntiin. Nyt eikä huomenna. Tartu puhelimeen, katsele tutoriaaleja ja kouluta itseäsi, jos se on tarpeen. Tee näiden päivien aikana kaikkesi, jotta saat enemmän aikaan siinä, missä olet jo pitkään viivytellyt.
Kuukauden teemana voi tietenkin olla mitä tahansa. Voit aloittaa urheilemisen, parantaa unen laatua, korjata välit kavereihisi tai heittää vaikka tikkaa, jos et muuta keksi. 30 päivää on tarpeeksi pitkä aika näyttämään, miten paljon asioita saa aikaiseksi jos vain ryhtyy toimeen. Pitkään jatkuneen tekemättömyyden tai itsetuntoon liittyvien asioiden kanssa painiminen johtaa usein siihen, ettei enää luota itseensä. Tämäntyyppinen haaste voi kuitenkin tarjota meille pieniä onnistumisia, joiden myötä voimme vakuuttua jälleen omista taidoistamme. Tarkoitus on aloittaa pienestä ja edetä omaan tahtiin. Meillä on paha tapa päästää asiat liian pitkälle, ja yrittää korjata liian isoa osaa elämästä kerrallaan. Tämä näkyy hyvin aina uudenvuoden aikaan. Näemme uuden vuoden olevan mainio hetki tuoda esiin se parempi versio itsestämme, ja lupaamme tehdä sen eteen kaikkemme. Tilastojen valossa homma menee kuitenkin puihin jo reilun parin viikon kuluttua. Ongelma on usein siinä, ettemme tähtää tarpeeksi alas. Asetamme siis liian isoja tavoitteita kerrallaan. Kuntosalille ensimmäistä kertaa menevä ei taatusti lataa tankoon kahtasataa kiloa, vaan etenee maltillisemmin ensin pienemmillä painoilla. Mitä järkeä on koittaa muuttaa koko elämäänsä, kun tuskin kykenee pitämään itseään kurissa niiden pienien rutiinien kanssa? Pienet asiat päivittäin tai viikoittain toistettuna voivat tehdä elämään valtavan muutoksen, mutta tunnemme, ettei sellaisten tekemisessä ole mitään hyötyä. “Ei, vaan nyt muuttuu kaikki”, ajattelemme. Mutta ei se mene niin.
Mikä on pienin mahdollinen asia, mitä toistamalla pääsisit lähemmäksi tavoitettasi?
Minkälaisia asioita teet jo nyt, joiden tekemistä sinun kannattaisi tulevaisuudessa jatkaa?