Tommi Viikinkoski

View Original

Näin irtaudut Matrixista

By W.carter - Own work, CC BY-SA 4.0

Yksi lempileffoistani on kulttiklassikoksi noussut The Matrix, jossa vallankumousjohtaja Morpheus tarjoaa päähenkilö Neolle elokuvan alkumetreillä valinnan punaisen ja sinisen pillerin väliltä. Punainen pilleri edustaa epävarmaa tulevaisuutta – se vapauttaisi Keanu Reevesin näyttelemän nörtin oravanpyörästään eli koneiden luomasta unimaailmasta ja mahdollistaisi pääsyn todelliseen maailmaan. Se antaisi Neolle kyvyn nähdä asiat niin kuin ne ovat. Todellinen maailma on Neon osalta kuitenkin karumpi kuin koneiden tarjoama tekotodellisuus. Toinen vaihtoehto on ottaa sininen pilleri joka palauttaisi Neon takaisin koneiden orjaksi, elämään välinpitämätöntä ja turvallista elämää mielikuvitusmaailma Matrixissa. Kuten Morpheus sanoo:

You take the blue pill...the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill...you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.

Neo tottakai valitsee punaisen pillerin ja tie totuuteen avautuu.

Myös me elämme välillä eräänlaisessa haavemaailmassa. Mutta toisin kuin elokuvassa, oman todellisuutemme luojia olemme me itse, ei futuristiset koneet.

Miten valita punainen pilleri?

Lähestytään ongelmaa tutustumalla hypnoosiin.

Olin nuorempana ällistynyt nähdessäni brittihypnotisti Paul McKennan saavan avustajansa esittämään mitä kummallisimpia temppuja tv-kameroiden edessä. Porukka esitti milloin eläimiä, milloin luuli olevansa kuumalla rannalla vaatteitaan riisuen. Vaikka lavahypnoosin eettisyydestä ja katsojien nolaamisesta voidaan olla montaa mieltä, tosiasia on että hypnoosi on todellinen ilmiö. Kyse ei kuitenkaan ole unesta, eikä transsista.

Hypnoosissa ollessaan ihminen on yksinkertaisesti alttiimpi ideoille ja ehdotuksille. Hypnotisoijan tarjoama totuus korvaa aiemmin tiedetyn. On erittäin hämmentävää huomata miten annettu suggestio toimii reaaliajassa. Muutaman lauseen jälkeen on mahdollista vakuuttaa toinen uskomaan hänen kätensä olevan kuin liimattuna ohimolle. Tilanne on hauska, mutta todella absurdi. Olen testannut kyseistä suggestiota muutamia kertoja, ja aina yhtä häkeltynyt siitä miten kummallinen ihmismieli oikein onkaan.

Annettu suggestio siis korvaa aiemmin tiedetyn todellisuuden, ja uusi totuus on kohteelle yhtä totta kuin mikä tahansa muukin. Siitä syystä esimerkiksi tässä klipissä hypnoterapeutti Anthony Jacquin saa tavallisen torimyyjän luulemaan myymänsä kurkun olevan maailman isoin jointti, alle 30 sekunnissa.

Keskittyneessä tilassa todellisuus muuttuu:

Hypnosis literally changes our perception of reality, it gives us another false consciousness that we adapt to as being as true and real as the last – in this sense reality is plastic.

Anthony Jacquin

Tunnettu yhdysvaltalainen hypnoterapiaan erikoistunut lääkäri ja psykiatri Milton Erickson kiteytti hypnoosi-ilmiön myös mielenkiintoisesti:

A state of special awareness characterized by receptiveness to ideas.

Ei ihme, että hypnoosia käytetään edelleen menestyneesti vaikkapa fobioiden hoitamisessa tai tupakan polton lopettamisessa. Joskus päähän juurtunut tapa tuntuu olevan kiinteä osa itseä, osa sitä kuka oikeasti on, vaikka todellisuudessa jokainen mielipide ja tapa on muodostunut hiljalleen eri asioiden vaikutuksella. Emme siis aina näe metsää puilta. Selitämme itsestämme asioita, jotka ovat totta vain sen takia, koska luulemme niiden olevan.

Kerromme siis itsestämme tarinaa. Mutta onko se aina totta?

Omakohtainen kokemukseni muutaman vuoden takaa liittyy tähän samaan havaintoon. Olin jo pitkään ollut ärsyyntynyt siitä, millä tavalla urani esiintyjänä jumitti ikäänkuin paikallaan. Tunsin olevani samassa pisteessä enkä päässyt eteenpäin. Muiden menestys tuntui välillä ärsyttävältä, miksi he saivat kaikki mahdollisuudet mitä minulta evättiin? Istuin ja ihmettelin tätä kuukausitolkulla, kunnes tajusin syyn olevan siinä, ettei minulla ollut suunnitelmaa. Sen sijaan että märehtisin asiaan, minun piti vain tarttua toimeen. Omaksuin hiljalleen uuden asenteen ja samalla asiat lähtivät edelleen rullaamaan. Törmään vastaavanlaisiin juttuihin melko usein omassa elämässäni. Selitän itselleni jotain minkä luulen olevan totta, kunnes tajuan miten väärässä olenkaan (taas) ollut.

Mikään ei ole kiveen kirjoitettu

Paatunut ammattisotilas voi vaihtaa alaa ja alkaa taidemaalariksi. Masentunut ja ylipainoinen voi muuttaa täysin elämänsä suuntaa muuttamalla asennettaan (ääritapaus).

Maailma on täynnä samanlaisia tarinoita. Tiedän erään kaverin, joka tiputti painoaan kolmen viikon aikana yli 20 kiloa. Määrä oli hieman isompi kuin se, jonka hänen lääkärinsä antoi rajaksi sille että hänet otetaan ns. lihavuusleikkaukseen eli mahalaukun pienennykseen. Tietty määrä siis painoa pois tai et pääse leikkaukseen.

Mikä tekee asiasta mielenkiintoisen on se, että ennen lääkärin kehoitusta hän väitti laihtumisen olevan mahdotonta. Mies oli mielestään kokeillut jo kaikkea, mutta huonon aineenvaihdunnan takia leikkaus tuntui ainoalta vaihtoehtolta. Toki noin suuri määrä tuossa ajassa ei ole terveellistä, mutta jostain se tahto kuitenkin löytyi.

Joskus olisi hyvä kyseenalaistaa omaa todellisuuttaan. Onko tilanteeni tämä koska haluan niin, vai koska väitän niin? Valitse punainen pilleri ja ota selvää.

Haluatko nähdä miten ostokset maksetaan paperilla? Katso täältä.